Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron cere industriei militare să accelereze trecerea la ”economia de război”

Președintele Emmanuel Macron le-a cerut companiilor din industria de apărare a Franței să grăbească trecerea la ”modul de economie de război”, pentru a sprijini Ucraina să respingă invazia rusă, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

”Vom continua să-i ajutăm pe ucraineni”, deoarece ”nu putem lăsa Rusia să creadă că poate câştiga (...) O victorie rusească ar fi sfârşitul securităţii europene", a precizat președintele Franței, într-un discurs rostit vineri la baza navală Cherbourg.

Dar "pentru aceasta Franţa are nevoie de o industrie de apărare, o industrie în modul economie de război (...) cu o capacitate de producţie mai rapidă şi mai puternică", a evidențiat Macron, potrivit sursei citate.

Președintele francez a amintit despre ”anii de confort”, care au permis industriei de apărare ”să menţină un nivel foarte ridicat de calitate, foarte ridicat, dar scump, costisitor în fluxuri mici, cu puţină inovaţie”.

Or, "lumea actuală nu mai permite asta", a atras atenția Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron cere creșterea producției de arme: ”Cer fiecărui director să fie total concentrat”

De altfel, liderul de la Élysée a cerut creşterea producţiei de arme şi muniţii.

”Cer fiecărui director să fie total concentrat pe producţie şi aprovizionare. Niciodată nu mai trebuie să ne mulţumim cu termene de producţie întinse pe mai mulţi ani”, a menționat Macron.

Săptămâna aceasta, Franţa a anunţat un nou ajutor militar pentru Ucraina. Este vorba despre 40 de rachete cu rază lungă de acţiune Scalp, câte 50 de bombe AASM (armament aer-sol modular) pe lună timp de un an, aproximativ 3.000 de noi obuze de calibrul 155 mm pe lună pentru care Franţa va tripla ritmul de producţie şi 12 tunuri suplimentare Caesar de acelaşi calibru.

De asemenea, în 2024, compania Nexter va produce alte 60 de tunuri Caesar destinate Ucrainei, iar Guvernul de la Paris a invitat aliaţii să le achiziționeze şi să le livreze Kievului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE