Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Davos 2024. Europa își apără pactul climatic. Comisarii europeni încearcă să obțină cât mai mult sprijin din partea liderilor lumii

Planurile Uniunii Europene în lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie explicate mai bine și cât mai multor oameni, mai ales celor cu putere de decizie. Plecând de la această realitate și realizând că mai sunt multe piedici de depășit, comisarii europeni au mers la Forumul Economic Mondial de la Davos pentru a discuta cu liderii mondiali. 

Apărarea Pactului verde european în fața factorilor de decizie politică internaționali și a actorilor financiari și industriali din lume este o prioritate pentru Comisia Europeană. De aceea, comisarii au mers la Forumul Economic Mondial de la Davos pentru a-i liniști, convinge și atrage pe toți actorii din jurul proiectului emblematic al Uniunii privind clima în fața concurenților săi.

Maroš Šefčovič, vicepreședinte al comisiei europene: ”Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că, într-adevăr, IRA (Legea pentru Reducerea Inflației în SUA – n.r.) sau subvențiile chineze îngreunează foarte mult afacerile noastre și, prin urmare, ne ajustăm politica comercială și politica privind ajutoarele de stat pentru a ne asigura că întreprinderile vor vedea clar că suntem pregătiți să luptăm pentru industria noastră și dorim nu numai ca acestea să rămână, ci și să prospere în Europa.”

Ținând cont de părerile partenerilor internaționali, pe de o parte, dar și a europenilor, Comisia recunoaște că, în fața dificultăților economice și geopolitice, este dificil să susțină lupta împotriva schimbărilor climatice. Totuși, Comisia este încrezătoare că va continua pe calea către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

Wopke Hoekstra, comisar european, responsabil cu acțiuni climatice: ”Ceea ce este foarte important este să ne continuăm acțiunile climatice. Dar, în același timp trebuie să ne asigurăm că preocupările, îngrijorările justificate legate de competitivitate, de faptul că oamenii își câștigă decent traiul, că își trăiesc viața așa cum vor, sunt posibile în continuare. Cred că putem aduce aceste două lucruri împreună și este pe deplin posibil, chiar necesar, să construim pe acești doi piloni - acțiunea climatică și garantarea faptului că oamenii nu rămân în urmă.” 

Rămâne de văzut dacă acest discurs va fi suficient. Alegerile europene din iunie vor arăta dacă votanții europeni consideră în continuare clima o prioritate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE