Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski cere confiscarea fondurilor rusești. Miliardele rusești, înghețate de băncile mondiale, ar ajuta la reconstrucția Ucrainei

Oficialii occidentali i-au transmis lui Volodimir Zelenski, la Davos, că sunt de acord să trimită Ucrainei cele peste 300 de miliarde de dolari, active care ar putea fi confiscate de la ruși. Însă au avertizat că acest lucru nu este o soluție pe termen lung pentru Kiev.

Președintele Zelenski a cerut ca, această sumă, confiscată de băncile mondiale de la ruși, să poată fi folosită pentru reconstrucția Ucrainei. Ideea este susținută de Marea Britanie, iar David Cameron a început să facă presiuni asupra guvernelor occidentale.

Ucraina are nevoie certă de fonduri

David Cameron, ministrul britanic de Externe: ”Trebuie să ne gândim că am înghețat deja aceste active. Întrebarea este: ce ar trebui să facem în continuare? Și cred că există un argument legal, un argument moral și un argument politic... când Putin a lansat această invazie ilegală, lumea s-a schimbat și noi trebuie să ne schimbăm odată cu ea. Și recunoaștem că ne aflăm într-o lume mai periculoasă, mai incertă și mai dificilă și, prin urmare, ar trebui să fim pregătiți să ne gândim în mod inovator la modul în care folosim aceste resurse pentru a ajuta Ucraina.”

Dmitri Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: ”Știți, avem nevoie de bunurile înghețate, nu de conflicte înghețate. Aceasta este calea de urmat. Aceasta este calea de urmat pentru a trimite un mesaj clar tuturor celor din lume că, dacă îndrăznești să încalci regulile, vei plăti.”

Săptămâna trecută, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că propunerea Statelor Unite de a confisca cele peste 300 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate, pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei reprezintă o formă de piraterie a secolului 21.

Potrivit experților, Ucraina are nevoie certă de fonduri. Pagubele masive aduse agriculturii, energiei, și infrastructurii au fost evaluate la o mie de miliarde de dolari. Dar, în ciuda necesității evidente, confiscarea activelor rusești îi îngrijorează pe bancherii din Europa, care se tem că s-ar putea crea un precedent juridic delicat, care ar putea submina stabilitatea financiară globală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE