Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele periculoase ale energizantelor. O singură doză de băutură conține echivalentul a patru cești de cafea

În ciuda avertismentelor venite din partea medicilor, consumul de băuturi energizante și sportive crește de la an la an, atrage atenția Autoritatea Europenă pentru Siguranța Alimentară. Pe cât de atractive sunt gustul și ambalajul, pe atât de periculoase sunt efectele produse de consumul frecvent. Specialiștii avertizează că pe termen lung consumul băuturilor energizante poate cauza tulburări de atenție sau de somn, dar și probleme cardiovasculare sau depresie.

O doză de băutură energizantă conține echivalentul a patru cești de cafea, în timp ce medicii le recomandă adulților să limiteze consumul de cafea la cel mult două cești pe zi. Mai mult, energizantele conțin cafeină în combinație cu îndulcitori precum siropul de fructoză sau cel de porumb, amestec responsabil de apariția obezității sau a bolilor cardiovasculare. 

Lorena Filip, profesoară în bromatologie igienă, nutriție: ”Băuturile energizante pe lângă apa carbogazoasă conțin anumite substanțe cum ar fi de exemplu  cafeina, guarana, taurina, l-carnitina - toate aceste substanțe au un efect asupra sistemului nervos central, ca urmare pe termen scurt poate crește vigilența, capacitatea de concentrare, să înlăture starea de oboseală, dar pe termen lung sunt o serie de neajunsuri.”

Pericolele asupra sănătății se înmulțesc atunci când energizantele sunt combinate cu alcool. 

Bogdan Nemeș, medic primar psihiatru: ”În momentul în care le amestecăm și consumăm cantități mari atunci crește nelinistea psihomotorie pana la anxietate, apar tulburarile de somn în unele cazuri, pe termen un picut mai scurt pot să apară manifestări de tip depresiv.  În momentul în care asociem substanțe de tip stimulant cu alcoolul tindem sa nu simțit atât de tare efectul alcoolului, efectul sedativ al alcoolului după faza de dezinhibitie, prin urmare cresc cantitatile absolute de alcool consumat, lucru care poate duce la intoxicații destul de grave.”

Concluziile unui studiu realizat de Autoritatea Europenă pentru Siguranța Alimentară în 16 țări ale Uniunii Europene arată că  68% din  tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani au consumat energizante.  Până acum mai multe țări au reglementat consumul acestora.

Acum 10 ani Lituania a fost prima țară care interzicea comercializarea băuturilor energizante minorilor. Țări precum Danemarca și Norvegia s-au alăturat inițiativei și interzic vânzarea acestor din cauza conținutului ridicat de cofeină.

Din ianuarie 2024 nici magazinele din România nu vor mai avea voie să le vândă băuturi energizante minorilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE