Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele „Mitingului Diasporei” asupra societății. Sociolog: „Ce s-a întâmplat pe 10 august a fost un exemplu de igienă democratică”

Astăzi se împlinesc patru ani de la „Mitingul Diasporei”,  manifestațiile antiguvernamentale desfășurate în Piața Victoriei pe 10 august 2018.

Cum a fost influențată societatea civilă după proteste, dar mai ales după ce vinovații nu au fost identificați de justiție? Sociologul Antonio Amuza a vorbit la Euronews România despre modul în care evenimentele din 10 august au influențat dorința oamenilor de a mai protesta în viitor.

Implicarea oamenilor în proteste

„Cred că ce s-a întâmplat în 10 august, până la urmă, dacă vreți un soi de exemplu de igienă democratică, adică practic oamenii au protestat, iar asta nu poate să fie decât un act acceptat în zona democratică, nu doar acceptat, ci cel care stă la baza democrației. Până la urmă, de atunci până astăzi nu am mai văzut niciun fel de proteste ale societății civile.”

De ce nu s-au mai implicat oamenii în proteste precum cel din 10 august?

„Sigur, poate să fie un soi de reprimare, un soi de rezervă în a acționa în felul acesta, în a-ți spune opiniile, a-ți cere un soi de așteptări, de nevoi, a ți le transmite mai departe guvernaților. De ce au existat astfel de rezerve? Poate unul dintre factori îl reprezintă și situația din 2018. Pe de altă parte, mai este o chestie despre care trebuie să vorbim, și anume acest moment al post adevărului, în care fake news-ul împarte lumea în tabere. Până la urmă, ăsta este și rolul manipulărilor comunicaționale. Și atunci, când informația este corectă, transmisă transparent și așa mai departe, nevoia de a-ți ataca, dacă vreți, exact nevoile și așteptările pe care vrei să le transmiți guvernanților este mult mai ușor de a fi selectată, dacă vreți, de către cei care pot ajunge în Piață.”

Românii nu au încredere în stat

Antonio Amuza a declarat că studiile recente arată că 80% dintre români nu au încredere în stat, acest procent fiind rezultatul mai multor factori, care au fost prezenți pe o perioadă îndelungată.

„În luna iulie, colegii mei de la IRES au desfășurat un studiu de cercetare în care am văzut că nivelul de neîncredere în stat în general este de undeva de 80%. Asta este bineînțeles, un procent foarte ridicat, care ne vorbește despre o necongruență între așteptări și realitate, ce aștept eu din partea guvernanților și ce se întâmplă propriu-zis. Sunt foarte multe elemente care compun această distorsiune. Dumneavoastră vorbiți de proteste, dar implicarea nu presupune doar cântarea nevoilor, ci presupune pe de altă parte și un soi de participare la viața civică, în ce măsură ne transmitem unii altora dorințele, în ce măsură facem parte din soluție. Astea sunt lucruri care pot contribui împreună la o oarecare deconectare de la spațiul civic.”         

Unul din subiectele importante ale zilei, Dosarul „10 august”, va fi dezbătut și la ora 21:00 cu procurorul general al României, Gabriela Scutea, în direct, la Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE