Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Reacția NATO după ce o dronă s-a prăbușit în localitatea Grindu din Tulcea: Nu a fost un ''atac intenţionat'' împotriva Aliaţilor

Ministerul Apărării a anunțat că o dronă folosită pentru atacarea infrastructurii portuare ucrainene s-a prăbușit în apropierea localității Grindu din Tulcea, în condițiile în care militarii ruși au continuat bombardamentele, în noaptea de miercuri spre joi, în zona graniței dintre Ucraina și România.

14/12/2023 , 22:30

NATO: Drona rusă prăbuşită în România nu a fost un ''atac intenţionat'' împotriva Aliaţilor

NATO a declarat joi că nu are ''nicio informaţie care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva Aliaţilor'' după ce o dronă din Rusia s-a prăbuşit în România, relatează Agerpres.

Până la 70 de drone ruseşti de tip Shahed 136 au fost înregistrate în cursul unui val de atacuri asupra unor ţinte în Ucraina, dintre care una, potrivit unor constatări preliminare, a explodat, de asemenea, deasupra spaţiului aerian românesc.

Purtătorul de cuvânt al Alianţei, Dylan White, a declarat pentru dpa, la Bruxelles, că serviciile de informaţii române raportaseră că Rusia folosea drona pentru un atac asupra infrastructurii portuare ucrainene.

"Condamnăm cu fermitate atacurile ruseşti împotriva infrastructurii civile în Ucraina şi de-a lungul Dunării. Continuăm să monitorizăm situaţia şi rămânem în strânsă legătură cu autorităţile române", a precizat el.

14/12/2023 , 14:34

MAE îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse

După precizările Ministerului Apărării, a venit și reacția Ministerului Afacerilor Externe, care spune că îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse.

MAE a subliniat că incidentul reprezintă o încălcare a normelor dreptului internațional.


Știrea inițială:

Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au precizat că au fost alertate Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județele Tulcea și Galați în legătură cu ”riscurile asociate acestei situații”, motiv pentru care a fost emis un mesaj RO-Alert la ora 22.45, iar starea alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.00.

”Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian național.

Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat, în cursul acestei situații, o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat la înălțime mică pe un traseu către zona Grindu, din județul Tulcea”, a anunțat MApN într-un comunicat.

Zona în care s-a prăbușit drona, securizată

”În baza informațiilor din teren privind un posibil impact pe teritoriul României, echipe mixte MApN/MAI s-au deplasat în cursul nopții în zonă și au raportat, în această dimineață, că a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu. Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor”, au mai precizat reprezentanții Ministerului Apărării.

De asemenea, MApn ”condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre”.

”Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.

Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri”, notează sursa citată.

Mai multe drone s-au prăbușit în județul Tulcea

La începutul lunii octombrie, un crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, a fost descoperit, într-o zonă cu vegetaţie aflată în apropierea malului drept al Braţului Chilia, la aproximativ 3 kilometri vest de localitatea Plauru.

Tot în acest an, mai multe resturi care ar putea proveni de la drone rusești au fost identificate pe teritoriul țării noastre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE