Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MAE îl va convoca pe ambasadorul rus Valeri Kuzmin, după ce o dronă s-a prăbușit în Grindu, județul Tulcea

În noaptea de miercuri spre joi, o nouă dronă rusească a ajuns pe teritoriul României. După anunțul Ministerului Apărării, drona folosită pentru atacul infrastructurii ucrainene s-a prăbușit într-o zonă nelocuită, motiv pentru care a fost emis un mesaj RO-Alert la ora 22:45. Alerta a încetat în jurul orei 02:00.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse, Valery Kuzmin.

Reacția MAE după ce o dronă rusească s-a prăbușit în apropiere de Grindu

MAE a subliniat că incidentul reprezintă o nouă încălcare a dreptului internațional.

Comunicat MAE: "Ministerul Afacerilor Externe protestează ferm față de incidentul generat de  prăbușirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene în noaptea de 13/14 decembrie a.c., într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu. Acesta reprezintă o nouă violare a spațiului aerian al României, contrar dreptului internațional.

Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, precum și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri împotriva obiectivelor civile, care încalcă normele de drept internațional umanitar și sunt considerate crime de război.

Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse".

MApN a ridicat de la sol avioane F-16

Drept urmare, MApN a anunțat că ”aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian național."

La începutul lunii octombrie, un crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, a fost descoperit, într-o zonă cu vegetaţie aflată în apropierea malului drept al Braţului Chilia, la aproximativ 3 kilometri vest de localitatea Plauru.

Tot în acest an, mai multe resturi care ar putea proveni de la drone rusești au fost identificate pe teritoriul României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE