Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană va reforma piața energiei electrice ca să reducă și mai mult dependența de gazul rusesc

Uniunea Europeană a convenit să-și reformeze piața de energie electrică, informează France Presse.  După creșterea prețurilor la energie electrică de anul trecut, această reformă urmărește în special reducerea facturilor gospodăriilor și întreprinderilor. Totodată, un alt scop al reformei privind piața europeană a energiei electrice este să stimuleze investițiile unor companii în energii regenerabile și nucleare. Textul prevede, de asemenea ca, în cazul unei noi creșteri rapide a prețurilor, la energie, să fie declanșate automat mecanisme pentru situații de criză la nivel european.

Potrivit textului acordului, statele membre ale Uniunii Europene vor putea să adopte măsuri pentru limitarea creșterii prețului la energie electrică ca să protejeze gospodăriile individuale și întreprinderile vulnerabile. Acordul, încheiat între statele membre și europarlamentari după o noapte de discuții finale, reprezintă un text cheie pentru grăbirea tranziției energetice și pentru menținerea competitivității industriale.

Prezentă la dezbateri, ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, a cărei țară deține președinția rotativă a UE, a declarant: ”Reforma pieței de energie electrică ne va ajuta să ne reducem și mai mult dependența de gazul rusesc, să stabilizăm piețele pe termen lung și ne va permite să oferim mai multă energie electrică la prețuri accesibile”.

Textul acordului privind reforma piaței de energie electrică în Uniunea Europeană  trebuie ratificat oficial de către statele membre și Parlamentul European. Analiștii economici  aprec iază că un astefl de acord va oferi mai multă predictibilitate investitorilor datorită contractelor garantate de stat pentru orice investiție publice făcută în producerea de energie electrică fără carbon (generabilă sau nucleară).

 

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE