Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Două cule din Dolj, vechi de sute de ani, deschise circuitul turistic. Cum era, pe vremuri, viața boierilor la sate

Două cule boierești, reabilitate cu bani europeni, au fost inaugurate pe 15 septembrie și redate circuitului turistic.

Obiecte etnografice vechi de 150-200 de ani, expoziții cu tradiții și obicieuri de la sate dar și cum arătau camerele caselor țărănești se mai pot observa și astăzi în culele de la Cernătești și Brabova, din județul Dolj. În aceste locuințe se adăposteau boierii, ele fiind construite în așa fel încât să le asigure și apărarea în fața atacurilor turcești.

Două cule din Dolj, vechi de sute de ani, deschise circuitul turistic

În cula din Brabova se află o masă rotundă, cu bucătăria tradițională și se observă lemn și ceramică, pentru că, demult, țăranul român își făcea viața ușoară cu ceea ce găsea în natură.

Florin Ridiche, directorul Muzeului Oltenia Craiova: "O să vedeți în interior tot felul de sisteme, cu rol defensiv, pentru a fi ferită de atacurile cetelor de turci, care făceau dese incursiuni la nord de Dunăre, la sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX".

Cula de la Cernătești, loc de refugiu pentru boierii Cernătești, se află pe drumul comercial Craiova - Cerneți, acesta fiind un important târg până la începutul secolului al XIX-lea.

Cula de la Brabova se află pe un loc în care a fost o pădure de stejar și a adăpostit familiile boierești Izvoranu și Geblescu. Poveștile celor două cule, reabilitate cu fonduri europene, atrase de Consiliul Județean Dolj, au fost rostite din nou la festivitatea de inaugurare la care au participat și ambasadorii Serbiei și Macedoniei.

Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj: "Sunt două locuințe așa cum erau odinioară, ale boierilor de aici, cu specificul lor, cu zonă de gospodărie la parter, zonă de locuit la etaj și cu zone care aveau creneluri pe unde să scoată arma, pușca, flinta. Cea mai veche culă din România este cula de la Cernătești. Se pare că a fost construită pe o locuință din vremea lui Mircea cel Bătrân, apoi restaurată și reabilitată în vremea lui Mihai Viteazul, de către un boier apropiat al domnului oltean. Ce rămâne peste ani și ce rămâne peste sute de ani se pare că sunt tradițiile, spiritul, cultura și poveștile".

Localnicii spun că, prin restaurare, culele sunt acum mult mai moderne decât le știau. Unii dintre săteni speră ca, odată cu intrarea acestor locuri în circuitul turistic, să se dezvolte și zona.

"Au fost aici și Izvoranu și Geblescu. A fost chiar aici. Da, boieri. A fost și aici și în parc, în partea cealălaltă. Asta e mai modernă, au văruit-o acum, au făcut-o frumoasă. N-a fost chiar așa. Era urâtă, erau coșurile căzute, când erau magazinele, păzeau materiale pe aici", a spus un localnic.

"Foarte frumos. E ceva bun pentru copiii și pentru nepoții noștri. Este foarte frumos că s-a renovat, s-a refăcut, e un lucru bun, pentru că se mai dezvoltă, se mai fac locuri de muncă", a precizat alt localnic.

Cei care vor să viziteze culele Cernătești și Brabova vor avea acces gratuit în spațiul expozițional, unde vor putea admira și obiecte vechi din epocile bronzului, fierului dar și din perioadele dacilor, romanilor și chiar din perioada medievală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE