Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un sat din Sardinia le oferă nomazilor digitali chirie gratuită, invitații la petreceri și cultură imersivă. Cum puteți beneficia de program

Un sat din Sardinia își primește primul nomad digital în cadrul unui program care le oferă lucrătorilor la distanță locuințe gratuite.

Vreți să lucrați de acasă în împrejurimi atât de pitorești încât fac de rușine orice tablou?

Ei bine, acum puteți dormi sub dealuri și acoperișuri de teracotă timp de trei luni fără chirie, datorită unei noi inițiative din Sardinia.

Primul lucrător la distanță care a profitat de această ofertă a fost Clarese Partis, un designer de software în vârstă de 39 de ani din Los Angeles.

Dornică să scape de aglomerație și să lucreze în afara rețelei, ea s-a îmbarcat pe un zbor din SUA și a aterizat pe insulă săptămâna trecută, stabilindu-și noua casă în micul sat Ollolai.

"Am simțit că am nevoie de o schimbare de loc. Nu unul turistică", insistă Partis, ci unul înconjurat de natură, aer curat, munți, plaje frumoase, unde aș putea găsi mai multă liniște, pace și un stil de viață mai lent".

Este un lucru pe care mulți lucrători îl doresc de când cu pandemia COVID-19, iar unitățile de cazare și pachetele de călătorie axate pe nomazii digitali s-au străduit să țină pasul cu cererea.

În centrul Sardiniei, Ollolai se află la o lume distanță de coastele populare - și adesea aglomerate - ale țării. Este un fel de capsulă a timpului, cu moștenirea culturală a țării încă foarte evidentă. Acesta se reflectă în stilul de viață care poate fi găsit acolo.

"Îmi place să merg la piața fermierilor pentru a alege ingrediente proaspete, cum ar fi trufele, să fac paste și gnocchi cu pesto. Mâncarea este uimitoare", spune Partis.

De ce oferă Ollolai un sejur gratuit nomazilor digitali?

Deși frumoasă după orice standarde de călătorie, populația din Ollolai este în scădere. În ultimii 100 de ani, s-a redus de la 2.250 la 1.300 de persoane. Este o problemă cu care Italia se luptă de ani de zile și pe care o consideră o urgență națională, 2022 înregistrând un minim istoric în ceea ce privește creșterea populației.

De atunci, țara a încercat să atragă vizitatori - atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Inițiativa lor "cumpără o casă pentru 1 euro" a atras rezidenți din întreaga lume. Ollolai a participat, în speranța că străinii vor investi în modernizarea cartierului său vechi.

"A fost un succes major - mulți străini au cumpărat și au renovat zeci de locuințe părăsite", a declarat primarul Francesco Columbu pentru CNBC.

Acum, Columbu își pune banii la bătaie. Programul "Work from Ollolai" plănuiește să transforme locația într-un centru al nomazilor digitali, cu o investiție de 20.000 de euro alocată pentru a face acest lucru posibil. În următorii doi ani, satul va găzdui lucrători la distanță, unul câte unul, pentru o perioadă de până la trei luni (limita pentru vizitatorii non-europeni fără viză). Doritorii trebuie să se înscrie online până la sfârșitul lunii decembrie.

Cum este cazarea pentru nomazii digitali în Sardinia?

Dacă vă place să vă familiarizați cu viața locală, Ollolai este un loc minunat pentru a face acest lucru. Lucrătorii care doresc să se cazeze acolo se vor afla în case ocupate anterior de fermieri și ciobani care dormeau odinioară pe podea cu animalele lor. Acum, acestea vin cu un birou și conexiune la internet de mare viteză.

Fiind singurul nomad din zonă, socializarea este ușoară. Oamenii sunt dornici să îl cunoască pe vizitator și trimit invitații la târguri și festivaluri locale.

"Localnicii sunt atât de calzi și primitori", spune Partis, "și asta nu pentru că vor să îți vândă ceva, ca în locurile turistice".

Municipalitatea acoperă chiria, utilitățile, facturile și taxele de serviciu pentru nomazi, dar nu și transportul.

Nu e chiar un sejur gratuit. Există o mică piedică, dacă se poate numi așa

"Aceasta nu este o vacanță gratuită", a declarat Veronica Matta, șefa asociației culturale locale Sa Mata.

"[Lucrătorii] trebuie să aibă o experiență dovedită ca nomad digital și să lase o lucrare concretă la sfârșitul șederii lor - fie că este vorba de o conferință, un eseu, o lucrare de cercetare sau un documentar."

Ea a subliniat că "lucrătorii profesioniști la distanță din toate domeniile sunt încurajați să candideze: tehnologie, media, finanțe, imobiliare, arhitectură - de asemenea, artiști, scriitori, muzicieni, oameni de știință și academicieni."

Toată lumea este binevenită, atâta timp cât este deschisă la acordul reciproc, acceptând să lase în urmă un "zvâcnet de cunoaștere" care să îmbogățească cultura satului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE