Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump, primul fost președinte american vizat într-un proces penal: ”Acest caz nu ar fi trebuit să ajungă în instanță”

Procesul în care Donald Trump este acuzat că a falsificat documente contabile pentru a ascunde o plată făcută unei actrițe de filme pentru adulți ar putea avea implicații politice semnificative. Și asta potrivit unui sondaj făcut în Statele Unite. Donald Trump a devenit primul fost președinte american vizat într-un proces penal. Totul în contextul în care liderul republicanilor își dorește un nou mandat de președinte. 

Procesul penal în care Donald Trump riscă o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare a început luni la New York cu selectarea juraților. Însă din cei aproape 100 de oameni aleși să facă parte din juriu, cel puțin jumătate a refuzat. Pe lângă asta, avocații lui Donald Trump au cerut recuzarea judecătorului, invocând un conflict de interese. Cerea a fost însă respinsă. 

Michael Sisak, jurnalist Associated Press: ”Suntem obișnuiți să-l vedem pe Donald Trump, chiar și în sala de judecată, foarte activ, cu energia de care dă dovadă și în campania electorală. Nu și de această dată. Trump părea obosit, a fost mai retras, mai potolit.”

Chiar și așa, Donald Trump tot a ținut o scurtă declarație în fața jurnaliștilor. 

Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii: ”Orice jurat ar spune că acest caz este un nonsens. Acest caz nu ar fi trebuit să ajungă în instanță. Nu există niciun caz. Ceea ce se întâmplă este un atac asupra Statelor Unite ale Americii. De asta, sunt mândru să fiu aici.” 

Ce acuzații i se aduc fostului președinte

Potrivit procurorilor, în timpul campaniei prezidențiale din 2016, echipa lui Donald Trump i-ar fi plătit 130 de mii de dolari unei actrițe de filme pentru adulți pentru ca aceasta să nu facă dezvăluiri despre relația pe care ar fi avut-o cu liderul republicanilor. Trump ar fi încercat să ascundă această plată prin falsificarea actelor contabile. Un sondaj făcut de Associated Press arată că doar o treime dintre americani cred că Donald Trump a încălcat legea. 

Amelia Thomson-DeVeaux, jurnalist Associated Press: ”Dar sondajul constată, de asemenea, că aproximativ jumătate dintre americani cred că dacă Donald Trump va fi condamnat în acest caz, ar fi o candidatură nepotrivită pentru funcția de președinte. Deci, rezultatul ar putea avea implicații politice semnificative pentru el.” 

Donald Trump, principalul contracandidat al lui Joe Biden pentru scrutinul prezidențial din acest an, este vizat în patru procese. Cel mai important este cel în care liderul republicanilor este acuzat de complotat pentru a obține anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020 pe care le-a pierdut în fața lui Joe Biden.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE