Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dmitri Medvedev, comentariu acid despre Republica Moldova: ”Nici nu există o astfel de ţară. Liderii locali au vândut-o României, devenind trădători ai patriei”

Rusia vine cu o reacție dură în urma deciziei Republicii Moldova de a numi mai mulți oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin, persoane indezirabile.

Astfel, fostul președinte rus Dmitri Medvedev declară că Republica Moldova nici măcar nu mai există ca țară pentru că ar fi fost ”vândută” României.

Mai mult decât atât, acesta spune că oficialii ruşi nu intenţionează „deocamdată” să vină în Republica Moldova şi că oricum nu mai există ca ţară, pentru că a fost „vândută” României de guvernarea prooccidentală, ocazie cu care a cerut oficialilor moldoveni să respecte „suveranitatea Republicii Moldoveneşti Nistrene”, numele cu care este desemnată Transnistria.

Mesajul postat de Dmitri Medvedev pe canalul de Telegram

”O creatură misterioasă pe nume Rechan a spus că nici președintele Rusiei, nici oficialii ruși nu vor putea intra în țara sa - Moldova.

Ei bine, în primul rând, nimeni nu merge acolo acum. Poate mai târziu...Și în al doilea rând, nu mai există o astfel de țară. Șefii locali au vândut-o României, devenind trădători ai Patriei. Și nu are rost să vorbesc cu ei despre nimic. Lasă oamenii să se ocupe de ei. Și să decida în cele din urmă cine sunt - moldoveni sau români.

P.S. Să se înțeleagă, desigur, că tot felul de Receani și Sandu vor respecta acolo suveranitatea Republicii Moldova Nistrene (regiunea separatistă pro-rusa Transnistria).”, este mesajul transmis de Medvedev, pe canalul său de Telegram.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova

”În legătura cu ultimele declarații denigratoare ale unor oficiali ruși la adresa Republicii Moldova și Uniunii Europene, MAEIE precizează:

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu va comenta limbajul absolut inacceptabil al declarațiilor unor oficiali ruși, expuse astăzi, dar subliniem faptul ca ambasadorul Federații Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, va fi convocat la minister pentru a i se cere explicații pe marginea afirmațiilor ce vizează țara noastră.”, se arată în comunicatul transmis de MAEIE, al Republicii Moldova.

Comentariile acide ale vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Rusiei vin pe fondul unor relaţii tensionate între Chişinău şi Rusia şi în condiţiile în care în acest weekend vor avea loc în regiunea semiautonomă Găgăuzia, majoritar prorusă, alegeri pentru desemnarea liderului regional (başcanul).

Acest context electoral a determinat autorităţile din Republica Moldova să interzică la 17 aprilie intrarea pe teritoriul ţării a liderului republicii ruse Tatarstan, un incident diplomatic ce s-a soldat ulterior cu gesturi în oglindă la Chişinău şi Moscova: ambasadorii au fost chemaţi la sediile ministerelor de externe respective şi au fost anunţaţi de expulzarea cîte unui membru al personalului lor diplomatic.

Recent, autoritățile moldovene nu i-au permis accesul în țară unui lider regional din Rusia, iar un diplomat al ambasadei ruse la Chișinău a fost declarat persona non-grata.

În replică, Moscova i-a declarat indezirabili pe trei deputați moldoveni, dar și pe ministrul Afacerilor Interne.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE