Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deepfake cu tatăl lui Donald Trump, realizat cu ajutorul inteligenței artificiale ca atac electoral. ”Ești o mare rușine”

Un clip video generat cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) este cel mai recent exemplu de material creat cu scopul de a induce în eroare pe scară largă, înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite. The Lincoln Project, un comitet de acțiune politică înființat de un grup de conservatori moderați și foști republicani, a realizat un videoclip cu ajutorul AI în care este folosită imaginea lui Fred Trump, regretatul tată al lui Donald Trump, pentru a transmite un mesaj deloc încurajator la adresa fostului președinte republican, relatează Euronews.com.

"Donny, am știut întotdeauna că o vei da în bară. Întotdeauna ai fost un prost - o glumă, un prost de joasă speță”, a spus ”Fred Trump” în clipul deepfake.

Trump senior, dezvoltator imobiliar și om de afaceri ca și fiul său, a murit în 1999.

Apoi, în clip au fost adresate insulte la adresa afacerilor fostului președinte republican ce au fost catalogate ca fiind ”toate niște gunoaie”. Mai mult, Donald Trump a fost acuzat de eșecuri în viața personală. ”Copiii săi îl urăsc, în special fata (Ivanka Trump)".

Cine a creat clipul deepfake cu tatăl lui Donald Trump

Lincoln Project se prezintă ca fiind o "organizație ce militează în favoarea democrației" și care se implică pentru a evita revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ca urmare a alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie 2024.

La finalul clipului deepfake, autorii menționează că acest material a fost ”generat în întregime sau în mod substanțial de inteligența artificială” și că include ”discursuri sau comportamente care nu au avut loc”.

Videoclipul în care este folosită imaginea lui Fred Trump reprezintă cel mai recent exemplu al modului în care inteligența artificială poate fi folosită pentru a induce în eroare, în contextul alegerilor prezidențiale din SUA.

De altfel, în cursa internă pentru nominalizarea republicană, candidatul și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a publicat un videoclip generat de inteligența artificială în care Donald Trump îl îmbrățișa pe Anthony Fauci, fostul consilier medical al Casei Albe, în timpul pandemiei COVID-19.

Videoclipul nu a inclus nicio mențiune că este fals.

Inteligența artificială, folosită cu scopul de a dezinforma în scop electoral

În ianuarie, alegătorii din New Hampshire au primit apeluri telefonice false de la o voce care semăna cu cea a actualului președinte Joe Biden, care le spunea să nu voteze la alegerile primare. Ulterior, Comisia Federală pentru Comunicații din SUA (FCC) a anunțat interzicerea vocilor generate de inteligența artificială în apelurile telefonice robot.

"Îi punem în gardă pe escrocii din spatele acestor robocall-uri", a declarat atunci președinta FCC, Jessica Rosenworcel.

"Procurorii generali ai statelor vor avea acum noi instrumente pentru a lua măsuri împotriva acestor escrocherii și pentru a se asigura că publicul este protejat de fraudă și dezinformare".

De asemenea, Midjourney, o populară platformă de imagini cu inteligență artificială, ia în considerare interzicerea imaginilor politice înainte de alegerile din 2024.

Platforma a fost deja utilizată pentru a crea imagini false în care Trump este încătușat de agenți federali. Alte imagini îl arătau pe președintele Biden trăgând cu o mitralieră și pe Trump întâlnindu-se cu Papa Francisc la Casa Albă.

Până în prezent, Trump este principalul candidat în alegerile primare republicane în fața lui Nikki Haley, fost ambasador al SUA la ONU și singurul său concurent rămas pentru nominalizarea partidului.

Experții din SUA anticipează că alegerile din 2024 vor fi probabil o revanșă între Trump și Biden, care nu are niciun concurent pentru nominalizarea democrată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE