Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taylor Swift, victima unor imagini deepfake explicite. Pozele trucate au invadat rețelele de socializare

Imagini explicite cu Taylor Swift, una dintre cele mai cunoscute artiste din lume, au fost generate cu ajutorul inteligenței artificiale și apoi au fost răspândite săptămâna aceasta pe rețelele de socializare. Cazul scoate la iveală potențialul dăunător al acestei noi tehnologii care ar putea fi folosită ca armă chiar și la alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Fotografiile trucate cu Taylor Swift au circulat preponderent pe platforma X (fosta Twitter). Imaginile generate de AI în care artista ar apărea în ipostaze sexuale explicite au fost vizualizate de zeci de milioane de ori, înainte de a fi șterse de pe rețelele de socializare, relatează CNN.

Purtătorul de cuvânt al lui Taylor Swift nu a răspuns solicitării de a face comentarii în legătură cu acest subiect, arată sursa citată.

Politicile platformei X interzic publicarea de ”materiale modificate, manipulatoare sau scoase din context, care pot înșela sau induce în eroare oamenii și pot duce la prejudicii".

Reprezentanții companiei deținute de Elon Musk nu au reacționat, mai precizează CNN.

Temeri legate de deepfake, înaintea alegerilor din SUA

Distribuirea imaginilor cu Taylor Swift generate de AI are loc în contextul în care Statele Unite se pregătesc să organizeze alegeri prezidențiale. Din acest motiv, se intensifică temerile că imaginile și videoclipurile înșelătoare generate de inteligența artificială ar putea fi folosite pentru a dezinforma și pentru a influența votul.

”Acesta este un prim exemplu al modului în care inteligența artificială este folosită din motive abjecte, fără a exista suficiente reglementări pentru a proteja spațiul public", a declarat Ben Decker, șeful Memetica, o agenție de investigații digitale, conform CNN.

De asemenea, acest incident a avut loc odată cu dezvoltarea instrumentelor de inteligență artificială, precum ChatGPT și Dall-E. Cu toate acestea, există și o serie modele de inteligență artificială nemoderate în platformele open source, a mai spus Decker.

Acest tip de tehnologie a fost folosit pentru a crea ”pornografie din răzbunare" (revenge porn), adică publicarea pe Internet a unor imagini explicite ale unei persoane fără acordul acesteia.

Nouă state americane au în prezent legi pentru a contracara crearea sau distribuire de fotografii deepfake fără consimțământ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE