Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Nikki Haley, singurul candidat republican care îl mai poate învinge pe Trump

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, și-a lansat candidatura pentru Casa Albă în noiembrie 2022. Trump continuă să nege rezultatul alegerilor din 2020, pe care le-a pierdut în fața lui Joe Biden, și promovează teorii conspiraționiste nefondate. De asemenea, fostul președinte american a fost pus de două ori sub acuzare de către Camera Reprezentanților a SUA, inclusiv pentru rolul său violențele de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021.

Cu toate acestea, Trump este în acest moment favorit pentru a obține nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Alți 11 candidați republicani s-au retras din cursă pe parcursul anului 2023 și la începutul lui 2024 - Francis Suarez (s-a retras în august 2023), Mike Pence (s-a retras în octombrie 2023), Perry Johnson (s-a retras în octombrie 2023), Will Hurd (s-a retras în octombrie 2023), Larry Elder (s-a retras în octombrie 2023), Tim Scott (s-a retras în noiembrie 2023), Doug Burgum (s-a retras în decembrie 2023), Vivek Ramaswamy (s-a retras în ianuarie 2024), Asa Hutchinson (s-a retras în ianuarie 2024), Ron DeSantis (s-a retras în ianuarie 2024), Chris Christie (s-a retras în ianuarie 2024). Singurul contracandidat al lui Donald Trump rămas în cursă este Nikki Haley.

Cine este Nikki Haley

Nikki Haley și-a lansat campania prezidențială în februarie 2023, făcând apel la o nouă generație de lideri în Partidul Republican. În campanie, aceasta s-a axat pe trei teme: economia, securitatea națională și consolidarea frontierei cu Mexicul.

Haley (pe numele său de botez, Nimarata Nikki Randhawa), s-a născut în Bamberg, Carolina de Sud, într-o familie de imigranți indieni. A urmat cursurile Universității Clemson, unde l-a cunoscut pe soțul ei, Michael Haley. Anterior, Nikki Haley a servit în funcția de ambasador al Statelor Unite la ONU, chiar în timpul administrației Trump. Totodată, aceasta a fost prima femeie aleasă în funcția de guvernator al statului Carolina de Sud, în anul 2004.

La alegerile din Iowa, Haley s-a clasat pe locul al treilea, în spatele lui Ron DeSantis și a lui Donald Trump, iar la alegerile din New Hampshire, sondajele de peste Ocean arată că favorit rămâne Donald Trump.

Totuși, dacă Haley va reuși să-l învingă pe Trump și să obțină nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale, atunci aceasta ar deveni primul cetățean american de origine asiatică și prima femeie republicană care reușește lucrul acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE