Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce poți zbura doar cu sticle de 100 ml în bagajul de mână? Noile scanere din aeroporturi ar putea anula această regulă

Din 2006, pasagerii companiilor aeriene din întreaga lume au fost limitați să transporte în bagajul de mână lichide de maximum 100 ml. Este o regulă care de multe ori ne dă bătăi de cap, dar noile scanere 3D din aeroporturi ar putea însemna sfârșitul acestei limite, scrie euronews.com.

Scanerele de înaltă tehnologie vor elimina necesitatea regulii de 100 ml de lichid la principalele hub-uri, promițând să eficientizeze controalele de securitate și să reducă timpul de așteptare la coadă.

De ce este în vigoare regula celor 100 ml de lichide în aeroporturi?

Regula a fost introdusă după ce poliția britanică a descoperit un complot terorist care intenționa să detoneze explozibili lichizi deghizați în băuturi răcoritoare în timpul mai multor zboruri.

Conspiratorii intenționau să asambleze și să detoneze un dispozitiv în timpul zborului, cu peroxid de hidrogen și alte substanțe injectate în sticle de suc de 500 ml, lăsând capacele sigilate.

În cazul în care complotul ar fi avut succes, se crede că ar fi fost mult mai mortal decât atacurile de la 11 septembrie 2001. Acesta ar fi vizat mai multe zboruri care se îndreptau din Marea Britanie către cel puțin cinci aeroporturi din SUA și două din Canada.

Imediat după descoperire, bagajele de mână au fost complet interzise în avioane, ca măsură de precauție. Ulterior, această măsură a fost relaxată după ce au fost efectuate teste pentru a determina ce cantitate de lichid poate fi transportată în siguranță și a fost introdusă o limită de 100 ml de recipient.

Experții au constatat că amestecarea recipientelor mai mici într-unul mai mare pentru a crea un dispozitiv exploziv extrem de dăunător la bord nu era realistă. Aceștia au stabilit că acest lucru ar fi eșuat sau ar fi explodat prematur, rănind autorul, dar provocând pagube minime sau chiar inexistente la aeronavă.

În prezent, pasagerii sunt limitați să introducă la controlul de securitate maximum un litru de lichide în recipiente de cel mult 100 ml fiecare. Acestea trebuie să fie separate într-o pungă transparentă resigilabilă și scoase din bagajul de mână atunci când trec prin controalele de securitate.

Cum funcționează noua tehnologie

După 18 ani, regula celor 100 ml de lichid va fi în curând eliminată în unele țări datorită noilor scanere de securitate avansate.

Folosind tehnologia de tomografie computerizată (CT) cu raze X, similară cu cea utilizată în domeniul medical, acestea oferă o imagine 3D clară a conținutului bagajelor pasagerilor.

Imaginile pot fi rotite la 360 de grade și pot fi mărite, permițând o analiză amănunțită care este comparată cu "despachetarea digitală a bagajului", explică producătorul dispozitivului, Smiths Detection.

Scanerele folosesc, de asemenea, algoritmi sofisticați de detectare a amenințărilor, care pot detecta explozibili - inclusiv lichide - și alte pericole, potrivit Departamentului pentru Transporturi din Marea Britanie.

Scanerele 2D existente pot face distincția între materialele organice și anorganice, afișând obiectele în culori diferite, dar scanerele CT fac un pas înainte în acest sens. Acestea ar putea face diferența între lichide, cum ar fi apa, peroxidul de hidrogen sau alcoolul.

În cazul în care un articol pare suspect, geanta va fi supusă unei verificări suplimentare de către ofițerii de securitate, care o vor inspecta pentru a vedea dacă există articole interzise.

Zborul va fi mai puțin sigur?

Eliminarea acestei reguli nu va face ca zborul să fie mai puțin sigur. Dimpotrivă, noile scanere vor îmbunătăți securitatea, potrivit Departamentului pentru Transporturi din Regatul Unit.

Acest lucru se datorează faptului că scanerele oferă imagini mai detaliate ale obiectelor pe care le transportă oamenii, permițându-le să detecteze cu mai multă ușurință potențialele amenințări și obiectele interzise.

De asemenea, va reduce timpii de control la securitate.

Un beneficiu suplimentar este reducerea deșeurilor de plastic, deoarece pasagerii renunță la utilizarea a zeci de sticle de unică folosință în favoarea unor recipiente mai mari.

Noua tehnologie ar putea, de asemenea, să economisească bani pentru pasageri, deoarece li se va permite să aducă apă și alte băuturi din exterior, în loc să se bazeze pe magazinele scumpe din aeroport.

Când va fi eliminată regula lichidelor de 100 ml în Europa?

Unele aeroporturi europene au eliminat deja regula lichidelor de 100 ml. Noile scanere sunt deja utilizate la Aeroportul Internațional Teesside din County Durham, Regatul Unit, la Schiphol din Amsterdam și la Aeroportul Internațional Leonardo da Vinci din Roma.

Mai multe aeroporturi din Marea Britanie, inclusiv cele din Londra Gatwick și Heathrow, au testat scanerele în ultimii ani. Guvernul britanic a stabilit ca termen limită pentru implementarea noii tehnologii de securitate luna iunie 2024, deși unele aeroporturi au declarat că începutul anului 2025 este mai realist.

Odată ce aparatele au fost instalate, regula celor 100 ml va fi eliminată treptat în următorii doi ani.

Chiar și atunci când noile măsuri sunt în vigoare, pasagerii sunt sfătuiți să verifice regulile pentru țările prin care tranzitează sau din care se întorc, deoarece multe destinații nu au implementat încă această nouă tehnologie.

Dacă în aeroportul din care vă întoarceți nu sunt instalate scanere 3D, ați putea fi nevoiți să aruncați lichidele de peste 100 ml în bagajul de mână.

Doar câteva aeroporturi europene au în plan să instaleze scanere 3D. În altă parte, unele aeroporturi din SUA, cum ar fi Hartsfield-Jackson din Atlanta, Chicago O'Hare și LaGuardia din New York, au început să utilizeze noua tehnologie.

Ce impact au scanerele 3D din aeroport asupra electronicelor?

În prezent, în majoritatea aeroporturilor, tabletele și laptopurile trebuie scoase din bagajele de mână înainte de a trece prin scanerele de securitate.

Noile scanere vor elimina această necesitate, deoarece permit studierea în detaliu a obiectelor electrice în timp ce se află încă în interiorul bagajului.

Pasionații de aparate foto cu film au observat că radiațiile mai puternice emise de noile scanere ar putea deteriora filmele analogice, ducând la aburirea și degradarea culorilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE