Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi reguli privind lichidele și electronicele pe aeroporturile din Spania. Ce schimbări îi așteaptă pe pasageri

Pasagerii de pe aeroporturile spaniole vor putea în curând să ia peste 100 ml de lichide în bagajul de mână. Din 2024, restricțiile privind lichidele vor fi eliminate în unele terminale spaniole, a anunțat administratorul aeroportului AENA. De asemenea, pasagerii vor putea să lase electronice în bagaje după ce va fi instalată o nouă tehnologie 3D cu raze X.

În ce aeroporturi vor fi introduse aceste schimbări?

Primele două aeroporturi din Spania unde se va renunța la regulile privind lichidele și electronice sunt Madrid Barajas și Barcelona El-Prat. De asemenea, există planuri de eliminare a restricțiilor pe aeroportul din Palma de Mallorca începând cu sfârșitul anului 2024, conform Euronews Travel.

Ulterior, noile scanere cu raze X 3D vor fi instalate la Malaga Costa del Sol în 2025, apoi în Gran Canaria, Tenerife Sur, Fuerteventura, Cesar Manrique Lanzarote, Alicante-Elche Miguel Hernandez, Ibiza, Bilbao, Menorca și Valencia din 2026.

De ce se schimbă regulile privind lichidele și electronicele?

Din 2006, lichidele au fost interzise în bagajul de mână după un complot terorist eșuat în zborurile de la Londra. Teroriștii plănuiau dispozitive explozive improvizate ascunse în sticle de băuturi răcoritoare.

În prezent, limita de 100 ml acoperă lichidele și majoritatea tipurilor de paste, geluri și emulsii. Electronicele pot, de asemenea, să blocheze alte obiecte sau să ascundă explozibili sau arme.

Noile scanere 3D și tehnologia îmbunătățită cu raze X vor putea vedea mai în detaliu ce se află în bagaje. De asemenea, acestea pot identifica explozibilii fără a fi nevoie ca lichidele sau electronicele să fie scoase din geantă.

Acestea au fost deja testate în SUA și vor fi instalate în curând în aeroporturile din Europa. Guvernul britanic a anunțat, de asemenea, că va utiliza noile scanere începând cu iunie 2024, iar Irlanda le testează în aeroporturile din Dublin și Cork.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE