Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce trebuie să faci dacă bagajul tău de cală s-a pierdut. Sfaturile utile pentru turiști

Un nou fenomen pare să fie din ce în ce mai răspândit în ceea ce privește călătorile. Multe dintre bagajele turiștilor fie ajung mai târziu, fie sunt duse în cu totul și cu totul alte destinații.

Tocmai pentru acest motiv trebuie să pui obiecte de igienă personlă, lenjerie intimă și câteva ținute de schimb în bagajul de mână. Iată câteva sfaturi care să te ajute în cazul în care bagajul tău a fost pierdut.

Poți investi în gadgeturi de tipul Apple AirTags - mici dispozitive de urmărire care se bazează pe Bluetooth și care pot fi folosite pentru a urmări o gamă largă de obiecte, de la valize și portofele la biciclete și laptopuri.

Ce pași trebuie să urmezi dacă bagajul tău de cală este pierdut

Dacă bagajul tău de cală nu ajunge la destinație, trebuie să îl declari pierdut, în momentul în care observi acest lucru.

În fiecare aeroport există un birou special (Lost Luggage, Lost And Found, etc), unde vă trebui să te prezinți pentru a face o sesizare în acest sens.

În mod normal, în aproximativ 24 - 48 de ore, bagajul va fi adus la adresa pe care o indici la momentul completării sesizării, în cazul în care este găsit. Este dificil să nu se găsească un bagaj pierdut, dar dacă totuși ai ghinionul că bagajul tău să nu mai fie recuperat, ai dreptul la o despăgubire din partea companiei aeriene.

Ar trebui să renunți la bijuteriile de mare valoare sau alte bunuri scumpe, pentru că este posibil ca suma cu care ești despăgubit să nu acopere valoarea obiectelor aflate în bagaj. De aceea, este recomandat să închei o asigurare de călătorie care asigură și bagajul de cală, în caz de pierdere sau furt și chiar întârziere.

Pentru mai multă siguranță, încheie o asigurare pentru bagaje și vei primi indemnizații de 20 euro/kg (pentru bagaje de până la maxim 25kg) în cazul în care bagajul ți s-a pierdut, sau indemnizații de 200 – 400 euro pentru un bagaj furat, însă trebuie să prezinți documente doveditoare (chitanțe, facturi, bonuri fiscale etc), din care să rezulte dreptul de proprietate asupra bunurilor conținute în bagaj.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE