Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai puține bagaje, mai puține emisii de carbon. Țările au început să impună restricții pentru turiști

În viitorul apropiat, s-ar putea să fim nevoiți mergem în vacanțe fără bagaje imense după noi. Mai multe companii aeriene și orașe din mai multe țări au început să impună restricții prin care să-i descurajeze pe cei cu bagaje mari să călătorească. Scopul: mai puține emisii de carbon.

Bagajele de cală pot aproape să dubleze prețul final

De cele mai multe ori, oamenii au tendința să ia mai multe lucruri cu ei în vacanță decât au nevoie cu adevărat. După principiul: Să fie acolo, în caz de nevoie! Dar când vine vorba de călătoria cu avionul, fiecare kilogram în plus înseamnă mai multe emisii de carbon. Pentru a-i descuraja pe oameni să își încarce bagajele, unele companii au crescut prețul transportului.

În funcție de companiile și pachetele pe care le alegem atunci când rezervăm un zbor, bagajele de cală pot aproape să dubleze prețul final. De exemplu, la una dintre companii, un zbor doar dus din București spre Londra costă în jur de 500 de lei la începutul lunii septembrie. Dacă vreau un bagaj de cala de 20 kg, totalul ajunge la 800 de lei, iar pentru un bagaj de 30 de kg, costul final depășește 900 de lei.

Raluca urmează să plece în Maldive pentru șase zile. O mare parte din job-ul ei este să călătorească. În timp a învățat cum să facă bagajul perfect. Nu își ia ținute pentru fiecare zi, ci mai degrabă lucruri care se potrivesc între ele. Spune că nu trebuie să ia toata casa după ea.

Raluca Barbu, director de marketing: ”Întotdeauna am cu mine un etui cu cosmetice care sunt ambalate în recipiente reciclabile. Întotdeauna îmi iau cu mine o sticlă pentru a-mi pune lichide peste zi pentru a nu cumpăra PET-uri sau alte sticle cu băuturi. Am întotdeauna cu mine o sacoșă în care să-mi fac cumpărături astfel încât să nu cumpăr acolo pungi de plastic. Iar acest compartiment este cu ținutele mele pentru o săptămână.”

Orașele au început deja să impună restricții

Până în 2050, majoritatea țărilor trebuie să atingă targetul de zero emisii de carbon. România este printre ele. Multe companii aeriene și-au adaptat deja opțiunile de bagaj.

Daria Sergeeva, reprezentant companie aeriană: ”Plătești pentru ce ai nevoie. Nu trebuie să plătești pentru un bagaj extra. Cred că îi face pe oameni să se gândească de două ori ce aduc cu ei. Cel mai mare impact asupra mediului pe care îl avem atunci când călătorim este numărul de bagaje pe care le luăm cu noi.”

Monica Cramer, reprezentant companie aeriană: ”Am venit în sprijinul lor oferind un tarif light care nu include bagaj de cală și care reduce costul biletului cu 20, 30%. Tocmai pentru că din ce în ce, tendința pasagerilor este de a călători cu bagaje cât mai puține.”

Mai multe orașe au impus restricții când vine vorba de trolere. De exemplu Dubrovnik, unde nu poți merge pe unde vrei cu trolerul.

Japonia încurajează turiștii să renunțe total la bagaje, oferindu-le posibilitatea de a închiria hainele de care au nevoie. În Franța, Austria și Elveția, resorturile de ski oferă turiștilor echipamentele necesare, tocmai pentru a nu mai încărca avioanele atunci când călătoresc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE