Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

David Popovici, desemnat cel mai bun înotător al anului 2022

Publicat de: Euronews

Pentru că a doborât record după record, sportivul român David Popovici a fost desemnat cel mai bun înotător din lume în anul 2022, la masculin. Aprecierea a fost făcută de cunoscutul site de nataţie Swimswam.com.

''În acest an postolimpic, multe figuri noi au apărut în topul înotului masculin. Şapte înotători au doborât recorduri mondial individuale, iar opt au cucerit titluri multiple în probe individuale la Mondialele de înot. Dar niciunul dintre aceşti înotători şi performanţele lor nu au zguduit lumea înotului la fel de mult ca senzaţionalul adolescent David Popovici”, arată publicația specializată în natație, citată de Agerpres.

Pentru „Premiile Swammy”, Swimswam.com a decis câștigătorii preponderent pe baza statisticilor, precum numărul de medalii de aur sau de recorduri mondiale doborâte. În 2022, David Popovici a doborât tot atâtea recorduri mondiale cât ceilalţi şapte şi a câştigat acelaşi număr de medalii în probele individuale în bazin olimpic cât înotători precum Kristof Milak şi Leon Marchand, dar a fost preferat pentru factorul ''wow''.

În 2021, la doar 17 ani, Popovici a stabilit un un record mondial de juniori în 47 sec 30/100 la 100 m liber şi ratând o medalie olimpică pentru doar două sutimi de secundă la 200 m liber.

„Cine ar fi crezut cu potenţialul său se va transforma şi îl va face să înoate în 46 sec 86/100 la 100 m liber şi 1 min 42 sec 97/100 la 200 m liber în doar un an?”, a precizat publicația citată.

Vârful formei lui Popovici a fost la Europenele din 2022, deoarece a doborât recordul mondial deţinut de brazilianul Cesar Cielo la 100 m liber (46 sec 91/100), înotând în 46 sec 86/100. Apoi a înotat în 1 min 42 sec 97/100 la 200 m liber, devenind al treilea înotător care coboară sub 1 min 43 sec după Paul Biedermann şi Michael Phelps şi primul care o face într-un slip textil.

Cu progresul pe care îl are Popovici se pare că recordul mondial al lui Biedermann (1 min 42 sec) nu va fi mult timp de neatins, a subliniat publicația de natație.

David Popovici, apreciat pentru performanțe și consecvență

Un alt factor care a contat în favoarea lui Popovici a fost remarcabila sa consecvență. Înotătorul român a câştigat probele de 100 şi 200 m liber la toate concursurile majore internaţionale la care a concurat, Mondialele de seniori, Europenele de seniori, Mondialele de juniori şi Europenele de juniori.

David Popovici şi-a stabilit dominaţia mondială în ambele probe, reuşind cei mai buni şapte timpi la 100 m liber (a coborât de 16 ori sub 48 de secunde) şi cei mai buni trei timpi la 200 m liber în 2022.

În plus, Popovici a arătat un progres major şi în bazin scurt, unde a doborât recordul mondial de juniori la 100 m liber, terminând pe patru în această probă la Mondialele de seniori şi a obţinut o medalie de argint la 200 m liber (1 min 40 sec 79/100).

Dincolo de performanţele sale, Popovici a arătat şi o personalitate puternică. După ce a doborât recordul mondial, ''Chlorine Daddy'' s-a autoproclamat ''Skinny Legend'' (legendă slăbănoagă) şi a declarat presei că următorul său obiectiv este să coboare sub 45 de secunde.

De la Michael Phelps şi Ian Thorpe încoace, lumea înotului nu a mai avut un tânăr care să facă ce a reuşit Popovici, a mai arătat Swimswam.

SwimSwam.com este cel mai popular site de ştiri din nataţie şi lifestyle, fondat în 2012.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE