Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Date despre arsenalul nuclear al SUA, făcute publice. Washingtonul îndeamnă Rusia să facă același lucru

Statele Unite au dezvăluit luni seara date referitoare la arsenalul său strategic de descurajare nucleară. Oficialii de la Washington au precizat că vor astfel să respecte tratatul de dezarmare nucleară ”New Start” şi au îndemnat Rusia, care şi-a suspendat participarea, să facă acelaşi lucru, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

La 1 martie, arsenalul nuclear al SUA era compus din 662 de rachete balistice intercontinentale. Cifra include rachetele de la bordul submarinelor şi bombardierelor care sunt dotate cu 1.419 focoase nucleare şi 800 de lansatoare, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

”Statele Unite cheamă Rusia să-şi respecte obligaţiile legale reintegrând acordul New Start şi măsurile de stabilizare, transparenţă şi verificare pe care le conţine”, au mai precizat oficialii americani.

În februarie, Rusia și-a suspendat participarea la tratatul New Start, ca urmare a ajutorului pe care Occidentul îl acordă Ucrainei în război. Decizia a fost criticată în termeni duri de puterile occidentale.

Ce este tratatul ”New Start”

Tratatul ”New Start” a fost semnat în anul 2010 și este ultimul acord bilateral de dezarmare nucleară între Rusia și SUA. De altfel, Moscova anunțase încă de la începutul lunii august suspendarea inspecţiilor prevăzute la bazele sale militare.

Ca puteri nucleare, SUA și Rusia au convenit prin acest acord să-și limiteze arsenalele la maximum 1.550 de focoase strategice ofensive desfăşurate de fiecare, o reducere de aproape 30% faţă de limita anterioară stabilită în 2002. De asemenea, limitează numărul de lansatoare şi bombardiere grele la 800.

De asemenea, tratatul prevede în special verificări de o parte şi de alta ale arsenalelor, care au fost suspendate de epidemia de COVID-19. Administraţia Biden a încercat să le reia, însă demersul nu a avut succes.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE