Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cursuri de educație financiară pentru 33.000 de elevi. Alfabetizarea financiară a românilor, cea mai scăzută din UE

Experții sunt de acord că Educația Financiară este una dintre cele mai utile materii pe care le pot învăța copiii la școală. Dar se studiază doar ca opțional în momentul de față de la clasa pregătitoare, la clasa a XII-a. Copiii spun că, alături de informatică, lecțiile despre cum să te comporți cu banii îi vor ajuta cel mai mult în viața de adult.

Aproximativ 33.000 de elevi din trei milioane urmează, în prezent, opționalul de educație financiară la nivel național. Elevii de clasa a IV-a pe care învață despre dobândă și sunt mai informați financiar decât o mare parte din adulți.

Elev: „Am învățat la Educație Financiară ce sunt banii, despre troc, am învățat cum sunt produși banii, cât de importanți sunt. Am înțeles care e diferența dintre un leu și un dolar și am înțeles cât de greu este să-i obții”

Oana Ionescu, profesoară la Școala 49 din București: „Opționalul este foarte util, avem un nivel de educație financiară foarte scăzut la noi în țară.”

Opționalul, aprobat de Ministerul Educației

Educația Financiară se face cu manuale aprobate de Ministerul Educației și realizate de Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație.

Ligia Goloșoiu, inițiatoarea opționalului de Educație Financiară: „Inițial, am pornit proiectul pe vremea când lucram la Banca Națională a României. Am reușit să conving bordul de administrație al băncii să investească în acest proiect, am început cu învățământul primar. Am venit cu o programă școlară de educație financiară pentru învățământul primar, aprobată de ministerul Educației. Ulterior, am urcat și la gimnaziu și la liceu pentru că am văzut că este mare nevoie.”

Gradul alfabetizării financiare în UE

În 10 ani de când este implementat acest optional, l-au urmat peste 600.000 de elevi din toate ciclurile de învățământ. Deși este una dintre cele mai utile și importante lecții de viață, educația financiară nu se regăsește printre materiile obligatorii, ca în alte țări.

Nivelul de alfabetizare financiară în România este de doar 8%, cel mai mic din Europa. Prin comparație, cele mai bogate țări au și cel mai înalt grad de alfabetizare

  • Germania – 45%
  • Austria – 33%
  • Franța – 31%
  • Statele Unite – 30%
  • România – 8%

Sursă: Institutul de Economie Mondială, Academia Română.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE