Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum gestionăm corect cheltuielile lunare. Trainer de educație financiară: Cea mai simplă alocare de buget ar fi regula 50 – 30 – 20

Publicat de: Euronews

Studiul Bunăstarea financiară și alfabetizarea financiară în România, realizat de Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române, arată că România are cel mai redus nivel de alfabetizare din Europa. 8% din populația României are cunoștințe financiare elementare, arată cercetarea. Peste jumătate dintre români întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi, ceea ce nu le permite să economisească. Criza actuală vine să adâncească aceste probleme.

Georgeta Lupescu, trainer de educație financiară, a vorbit la Euronews România despre ghidul de supraviețuire financiară în timp de criză.

„Cred că acum, mai mult ca oricând, este utilă o analiză atentă a bugetului fiecăruia. Bugetul are două capitole, venituri și cheltuieli. Asta înseamnă că putem să apelăm la acțiuni de creștere a veniturilor și de scădere a cheltuielilor. Regula numărul 1 e că trebuie să existe un buget și e momentul să apelăm la noțiuni de alfabetizare financiară pentru a aloca corect bugetul între capitolul de nevoi și dorințe. Cea mai simplă alocare de buget ar fi regula 50 – 30 – 20. Adică 50% din venituri pe nevoi, 30% pe dorințe și 20% pe economisire.

Putem să economisim dacă analizăm atent cheltuielile, dacă ne încadrăm în suma alocată, dacă mergem la supermarket cu o listă, dacă ținem cheltuielile emoționale sub control. Putem să creștem veniturile oricând în funcție de contextul fiecăruia. Economisirea este un comportament care se învață”, a spus Georgeta Lupescu.

Georgeta Lupescu a vorbit totodată și despre ofertele de creditare existente pe piață, îndemând să apelăm la un credit doar acolo unde este nevoie.

„Observ o creștere a ofertelor de creditare, atât din partea instituțiilor financiare, cât și nefinanciare. Un truc foarte simplu la care oricine poate apela este amânarea oricărei achiziții din capitolul dorințe pentru 24 de ore. Să dormim pe decizia respectivă. Studiile arată că e cel mai bun instrument pentru a scădea cheltuielile adiționale. Să apelăm la un credit doar acolo unde este nevoie, maxim un card de credit cu dobândă zero, luând în calcul că acum vom cheltui din veniturile pe care le vom obține în viitor”, a mai spus Georgeta Lupescu.

Comportamentul și atitudinile financiare ale românilor

Referitor la comportamentul și atitudinile financiare ale românilor, rezultatele au arătat că: 26% din populație are un buget clar al tuturor veniturilor și cheltuielilor; 53% dintre persoanele chestionate nu au economisit în ultimii trei ani; 27% dintre respondenți preferă să economisească, dar păstrează banii acasă.

Depozitul bancar rămâne principalul instrument financiar în care românii își plasează economiile, în timp ce ponderile acțiunilor și obligațiunilor sunt minore. Experiența și cunoștințele proprii, website-urile și aplicațiile mobile specializate, sfaturile primite de la prieteni/cunoștințe și mass-media sunt principalele surse de informare utilizate pentru fundamentarea deciziilor financiare. Totodată, 39% dintre respondenți au afirmat că nu sunt interesați să primească informații gratuite privind noțiunile financiare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE