Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum vor fi cheltuiți banii din PNRR în 2024. Adrian Câciu: ”Oamenii au nevoie să vadă investițiile că se întâmplă”

Adrian Câciu, Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene din România, a oferit o imagine asupra utilizării și absorbției fondurilor PNRR în țară la început de 2024. Astfel, din cele 9 miliarde de euro care au intrat până în prezent în conturile PNRR, s-au cheltuit 1,1 miliarde de euro în 2023.

Invitat în platoul Euronews România, Adrian Câciu a semnalat faptul că deși primii doi ani au fost dedicați contractării și încheierii de contracte pentru investiții în valoare de 30 de miliarde de euro, unele proiecte, au întâmpinat dificultăți din cauza lipsei proiectelor tehnice mature.

”Noi am încasat trei miliarde de euro din PNRR. Din ei am cheltuit 1,1 miliarde de euro, în 2023. Primii doi ani au fost ani de contractare, s-au făcut contracte pentru investiții de 30 de miliarde de euro, atât are România pentru investiții aferente PNRR. A durat, evident. S-au deschis apeluri, trebuie să ai proiecte. Unele din axe nu au fost cu proiecte mature. Deosebirea României față de alte țări. Vă dau un celebru exemplu cu spitalele din PNRR, la care am diminuta ținta valorică pentru că multe proiecte n-aveau nici măcar proiectul tehnic realizat. Adică nu erau într-o zonă de proiect matur.” , a explicat Adrian Câciu.

Investiții majore în infrastructura rutieră

Din suma absorbită până în prezent prin PNRR, 1,1 miliarde de euro, aproape jumătate, este direcționată către Ministerul Transporturilor, care se concentrează pe investiții în infrastructura rutieră.

”1.1.mld de euro absorție prin PNRR, cea mai mare sumă, aproape jumătate este la Ministerul Transporturilor.  Deja se cheltuie din contracte. Ministerul Transporturilor are contracte pe investiția în infrastructura rutieră de 26 de miliarde de lei, adică peste cinci miliarde de euro, se cheltuie bani pe A7 (spre Moldova) dar și pe Autostrada Lugoj-Deva. S-a început și partea de contract și pe A8 Targu Neamț- Mureș.

Este foarte important  să vedem alocarea din bugetul 2024 . Aici apare de fapt acel decalaj. Avem un miliard absorbit, 8 miliarde în conturi, iar acum în bugetul pe 2024 sunt prinși 8.4 miliarde din PNRR care sunt deja și care vin din tranșa de plată numărul trei, bani pe care îi vom cheltui în 2024. Așa este prins în buget și toți din Guvern asumat ca lucrurile, să se vadă. Țara e plină de contracte și strategii. Oamenii au nevoie să vadă investițiile că se întâmplă, să vadă șantierele că lucrează, să vadă că se lucrează. Practic, 2023 a însemnat un an al șantierelor în România, s-a văzut că s-a schimbat. România totuși s-a dezvoltat pe investiții, tot ce avem în acest moment ca și creștere economică nu mai este pe consum, cum era clasic și se face pe exclusiv pe investiții”, a menționat Adrian Câciu.

Metroul din Cluj, scenariu optimist. Adrian Câciu: La 1 martie sperăm să vedem tarnacoapele la lucru

Cu privire la metroul din Cluj, Adrian Câciu a menționat că proiectul a fost modificat pentru a minimiza impactul asupra orașului.

”Metroul din Cluj, din punctul meu de vedere, trebuie să recupereze foarte rapid, că dorim să fie finalizat până în 2026. Cred că domnul primar trebuie să-și asume ca anul acesta să vedem rezultate la acel metrou. Nu aș vrea ca această investiție să rămână a statului sau a autorităților locale, este o investiție utilă pentru clujeni. Sunt convins că domnul Boc va recupera din întârzierile  până la jumătatea anului. 

La metroul din Cluj și o modificare a indicatorilor, agreata cu comisia, a trebuit să modificăm PNRR pe acest obiectiv, în sensul în care de unde încep lucrările. S-au schimbat parametrii lucrărilor, astfel încât Clujul să nu fie afectat de această lucrare mare de infrastructură. Acum lucrurile încep din cartierul Florești și a durat și această negociere cu Comisia ca ei să înțeleagă de ce schimbăm indicatorii. Dar de la 1 martie sa vedem tarnacoapele și excavatoare la lucru. Eu sunt optimist. Sunt premise sa se intample. Sunt bani”, a menționat Adrian Câciu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE