Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Iohannis a promulgat bugetul pe anul 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

28/12/2023 , 16:29

Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului

Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor.

Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pentru 2024.

Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB. Bugetele au fost aprobate cinci zile mai târziu de plenul reunit al Parlamentului. 

20/12/2023 , 17:32

Legea bugetului, adoptată. Ciolacu: „Nu am un respect după atitudinea de ieri din Parlament, dar sunt cuprins de spiritul Sărbătorilor și o să mă abțin”

Marcel Ciolacu a vorbit, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, după ce a fost votată legea bugetului pentru 2024. De această dată, fără prea multe întreruperi sau scandal, dar a făcut referire la ce s-a întâmplat aseară.

Marcel Ciolacu: „Suntem oameni de bună credință. Mi-aș fi dorit să am acest discurs, aceste dezbateri, ca între colegi, câteodată ca și prieteni... Cred că aveam si eu foarte multe de spus în ceea ce privește iresponsabilitatea și multe altele. Dar, cu tot respectul instituției pe care o reprezentați... Nu pot spune că am un respect după atitudinea de ieri din Parlament, dar sunt cuprins de spiritul Sărbătorilor și o să mă abțin, după manifestările de ieri”.

„După manifestările de ieri și după hăhăielile de astăzi, se pare că încep să cred ce se auzea pe holurile Parlamentului sau pe stradă: faptul că dvs v-ați vaccinat de vreo o mie de ori ca să acoperiți furăciunea lui Voiculescu și, se pare, v-a dăunat foarte mult”.

„Vă mulțumesc mult pentru votul dvs. Mulțumesc. (...) Este un buget pentru români, nu este un buget pentru politicieni, e un buget pe dezvoltare, acoperim investițiile, ca și anul acesta, sunt mai mari decât consumul și, nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc colegilor din Coaliție - în special lui Nicolae Ciucă (...)”.

20/12/2023 , 17:09

Legea bugetului 2024 și legea asigurărilor sociale, aprobate

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat legea bugetului de stat 2024, cu 299 de voturi pentru. De asemenea, a fost aprobat bugetul asigurărilor sociale cu 294 de voturi pentru, 84 împotriva.

Știrea inițială:

Dezbaterea pe bugetul pentru 2024 a stârnit scandal în plenul reunit al Parlamentului. Marcel Ciolacu a reușit, cu greu, să își țină discursul de prezentare, anunțând, printre altele, că „în 2024, nu vor crește taxele”.

PSD și PNL au dat miercuri, votul final asupra proiectului.

La începutul ședinței, George Simion și Diana Șoșoacă au avut multe de împărțit, senatoarea susținând inclusiv faptul că liderul AUR ar fi lovit-o și că va face plângere penală. N-au lipsit pancartele cu mesaje, injuriile, scandările și replicile ironice, pe tot parcursul ședinței. Întrerupt de numeroase ori, premierul a fost și aplaudat, și huiduit la finalul discursului despre ceea ce a numit a fi un „buget de modernizare și dezvoltare”, nu „de austeritate”.

Marcel Ciolacu: „Bugetul pentru 2024 nu conține nicio apropiere de Rusia și nici miliardul de euro pentru vaccinuri”

Principalele declarații ale premierului, din această seară:

Direcțiile strategice pe care se bazează acest Buget sunt următoarele:

  • O strategie economică coerentă, pentru a atinge anul viitor a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 3.4%;
  • Investiții record de peste 7% din PIB, mai exact 120 de miliarde de lei din buget, fonduri europene și PNRR. Practic, un plus de 27 de miliarde față de acest an și dublu față de 2021, când au fost doar 59 de miliarde de lei;
  • Creșterea veniturilor pentru 12 milioane de cetățeni: pensionari, angajați pe salariul minim, profesori sau personal din administrația publică;
  • Un mediu economic mai puternic, prin accesarea schemelor de ajutor pentru dezvoltare și creare de noi locuri de muncă, dar, în același timp, un mediu economic echitabil, cu adevărat concurențial, cu mai puține scutiri și facilități fiscale;
  • Un plan concret de ordonare a cheltuielilor bugetare și un pachet de măsuri de creștere a colectării și combatere eficientă a evaziunii fiscale;
  • Și o garanție fermă pentru securitatea cetățenilor, în contextul războiului de la graniță, prin alocarea unui buget de 2,5% din PIB pentru Apărare.

Profit de acest moment pentru a mă adresa în primul rând românilor, care așteaptă răspunsuri despre cum va arăta viața lor în aceste timpuri grele, dar mă adresez și partenerilor noștri de guvernare, alături de care am muncit, colegilor din PSD și tuturor oamenilor de bun simț din această sală. În primul rând, nu vor crește taxele în anul 2024.

Am văzut foarte multă panică în atacurile asupra acestui proiect de buget. Recunosc, aici, în fața dvs, că nu am nicio așteptare de la un partid a cărui politică este susținerea circului. Aici, de fapt, sunt lucrurile clare: voi, de fapt, nu aveți nicio soluție economică concretă, doar să scoateți România din NATO și UE. Vă propun calea cea mai ușoară: declarați război Rusiei și pe urmă să vă predați. Voi generați doar scandal și populism ieftin. Voi vreți să distrugeți totul și nu puneți nimic în loc.

Dar recunosc, dumneavoastră m-ați surprins... V-ați adus acum aminte de pensionari și de salariați, deși, cât ați fost la guvernare, ați dat ZERO lei la PENSII și 1 MILIARD de euro la VACCINURI! Iar salariul minim l-ați crescut cu fix 40 de lei. Asta a fost guvernarea voastră, o bătaie de joc!

(...)

Știu, și pe unii, și pe alții, vă deranjează acest proiect de buget. Avem viziuni diferite asupra dezvoltării României, dar vă anunț oficial că bugetul pentru 2024 nu conține nicio apropiere de Rusia și nici miliardul de euro pentru vaccinuri!

În schimb, guvernul pe care îl conduc lucrează pentru a avea relații economice privilegiate cu Uniunea Europeană și pentru ca Statele Unite să devină principalul partener economic al României din afara UE.

Ciolacu: „Acest Guvern va face dreptate pensionarilor”

Premierul a mai adăugat și că guvernul face tot ce poate pentru ca România să devină, în cel mai scurt timp, membră a Spațiului Schengen. Totodată, Ciolacu susține că principalele provocări economice din 2024 vor rămâne inflația și menținerea echilibrelor macroeconomice.

Marcel Ciolacu: De aceea, acest buget este calibrat cu atenție, pentru a atenua presiunile inflaționiste.

Astăzi, am dus inflația la o singură cifră, 6,7%, iar anul viitor ne propunem să o ducem la 4.6%”.

Totodată, vom prelungi cele două măsuri fundamentale care au dus la scăderea inflației: plafonarea prețurilor la energie și gaze și plafonarea adaosurilor comerciale la cele 21 de categorii de alimente de bază. Anul viitor, niciun român nu va plăti mai mult la facturi!

(...)

În același timp, vom continua să investim masiv pentru ca românii să aibă acces la energie mai ieftină. Programul privind instalarea de panouri fotovoltaice nu se modifică! Românii vor putea accesa în continuare granturi de 20 de mii de lei pentru energie mai ieftină.

În plus, am negociat în PNRR - prin programul Repower EU - un buget de 1,4 miliarde de euro prin care vom finanța zeci de mii de români, majoritatea din mediul rural, pentru a deveni independenți din punct de vedere energetic.

(...)

Îi anunț pe toți posesorii cardurilor pentru alimente că acestea vor funcționa și anul viitor, urmând să fie alimentate cu 250 de lei, la fiecare două luni.

Construcția bugetară pe 2024 prevede creșteri de venituri pentru peste 12 milioane de cetățeni. Avem peste 40 de miliarde de lei în buget în plus pentru creșterea pensiilor, salariilor, alocațiilor, dar și pentru cei aflați în nevoie! Totodată, acest Guvern va face dreptate pensionarilor! Pentru prima dată, anul viitor vom avea două creșteri consistente ale pensiilor. Indexarea cu 13,8% - de la 1 ianuarie și recalcularea - de la 1 septembrie. Astfel, pensia medie va crește anul viitor de la 2.100 de lei la peste 2.800 de lei.

Vom face dreptate și profesorilor și ne vom respecta anul viitor toate angajamentele pe care ni le-am luat în fața lor. La virgulă, cum am promis!

De asemenea, vom continua să creștem accelerat salariul minim. Vom menține facilitatea celor 200 de lei, scutiți de taxe până la 1 iulie, când salariul minim va ajunge la 3.700 de lei brut. (...)

Premierul a mai spus, printre altele, și că își dorește ca de la 1 ianuarie 2025 salariul minim să fie 4.000 de lei în România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE