Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum verificăm banii din Pilonul II de pensii. Anul trecut, s-au făcut plăți totale de aproape un miliard de lei

Șapte milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii, cel obligatoriu, nu au verificat niciodată online câți bani s-au strâns. Anul trecut, Pilonul II a făcut plăți de aproape un miliard de lei în total, către cei care s-au pensionat. A fost anul în care s-au plătit cei mai mulți bani de la înființarea pilonului, din 2008. De la 1 ianuarie, contribuția la pensia privată obligatorie a crescut la 4,75% din salariul brut. 

Cei mai mulți dintre salariații românii nu știu să verifice câți banii au în Pilonul II de pensii. Procesul este foarte simplu. Dacă nu știți la ce fond de pensii se acumulează pensia privată obligatorie, puteți afla de pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară. Introduceți numele, prenumele și CNP-ul, iar răspunsul vine imediat. Pe site-ul asociației administratorilor de fonduri, puteți selecta unul dintre cei șapte administratori. Dacă nu aveți cont, trebuie să introduceți din nou datele personale, primiți pe mail datele de logare și apoi puteți verifica câți bani ați acumulat. 

Câți bani se strâng la Pilonul II de pensii

Românii au în jur de 127 de miliarde de lei în conturile de pensii private obligatorii. În medie, fiecare salariat a acumulat lunar anul trecut aproximat 270 de lei în pilonul II. Nivelul contribuției lunare va depăși anul acesta 350 de lei în fiecare lună, estimează Asociația pentru pensiile administrate privat din România. 

De anul acesta se vor strânge și mai mulți bani la pilonul II având în vedere că a crescut contribuția din salariul brut, de la 3,75 la 4,75%. În medie, un român care a contribuit la pensia privată obligatorie din 2008, de când s-a înființat, a acumulat, 48.000 de lei. Eu contribui de 10 ani aproximativ la pilonul II și am acumulat 25.400 de lei. În contul meu pot verifica cu cât am contribuit în fiecare lună.

Câți români contribuie la Pilonul II de pensii 

Nu toți românii contribuie automat la Pilonul II, mai exact, un milion de persoane care lucrează în IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Dintre aceștia, doar IT-iștii pot face o cerere la angajator pentru a contribui voluntar la pilonul II, însă unii spun că nu văd beneficiul. Este și cazul lui Ștefan, care a renunțat de curând la pensia privată obligatorie, la fel ca mulți dintre colegii lui de birou.  

Toți banii strânși în conturile de pensii sunt administrați de șapte fonduri de pensii, care investesc sumele în principal în titluri de stat, considerate cele mai sigure. Restul fondurilor sunt plasate în depozite bancare sau în acțiuni listate la Bursă. Anul trecut, administratorii fondurilor au obținut un randament mediu de 17,9% cu acești bani, în revenire după ce în 2022 au fost înregistrate scăderi.

Mihai Bobocea, purtător de cuvânt: ”Pe fondul războiului din Ucraina și al izbucnirii unei inflații globale la nivel record pentru ultimii 40-50 de ani, instrumentele financiare cu venit fix au scăzut, la fel și bursele, astfel că investitorii instituționali cu sume foarte mari de plasat, efectiv nu au avut unde să se ascundă în fața scăderilor.” 

De banii din Pilonul II vă puteți bucura atunci când ieșiți la pensie, iar fondurile pot fi moștenite în cazul decesului celui care a contribuit la pensia privată obligatorie. Beneficiarii pot opta să primească o singură dată toți banii strânși în Pilonul II sau pentru plăți lunare eșalonate, pe durata a cel mult cinci ani. Majoritatea celor care s-au pensionat anul trecut au ales să încaseze întreaga sumă strânsă în Pilonul II, într-o singură tranșă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE