Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum reacționează europarlamentarii români după eșecul aderării României la spațiul Schengen

Eurodeputații români sunt dezmăgiți de lipsa de consens din Consiliului JAI și refuzul admiterii României în Schengen, pe fondul opoziției Austriei, și cred că este un moment care va afecta proiectul european și solidaritatea din blocul comunitar. Totodată, pentru România, în acest punct, nu se întrevede o altă fereastră de oportunitate în viitorul apropiat pentru a pune pe agenda europeană aderarea la Schengen.

Cele mai importante declarații ale eurodeputaților români:

  • Dragoș Tudorache, Reper: "Cei care ajung în Austria nu ajung în niciun caz prin România sau Bulgaria, ci pe ruta Balcanilor de Vest. Vin foarte mulți din Serbia, ajung în Serbia cu avionul. Argumentele folosite de Austria nu au sens."
  • Corina Crețu, PSD: "Cred că este un moment grav pentru proiectul european și pentru familia europeană. Cred că Austria nu ar fi pierdut niciun vot în ianuarie, dacă votau pentru Schengen."
  • Iuliu Winkler, UDMR: "Dacă astăzi vorbim despre eșec, nu este doar al României și Bulgariei. Este eșecul Comisiei Europene."
  • Vlad Botoș, USR: "Oportunitățile și fereastra deschisă astăzi nu le mai văd în următoarele luni. Urmează ca Suedia să dețină președinția Consiliului UE și nu știu dacă va pune pe ordinea de zi acest punct. Apoi urmează Spania, care are o politică neutră pe aceste teme, iar apoi urmează anul electoral, în care nu se pun teme divizive pe agendă."
  • Victor Negrescu, PSD: "A fost un eșec al dreptei politice europene, care nu a fost capabilă să sprijine România până la capăt."

Cum se vede eșecul aderării la Schengen de la Bruxelles

Dragoș Tudorache, eurodeputat REPER, spune că "este de neînțeles ceea ce s-a întâmplat și ce se întâmplă de o săptămână încoace. Au existat ample oportunități pentru ca Austria să își exprime îngrijorările pe care le-ar avea cu privire la rutele pentru migrație a Balcanilor de Vest, cu privire la prezența migranților ilegal în Austria, pentru care România și Bulgaria nu sunt responsabile.

Toate datele, statisticile și analizele FRONTEX, și am avut discuții pe baza acestor analize, am pus aceste întrebări responsabililor FRONTEX, arată clar: cei care ajung în Austria nu ajung în niciun caz prin România sau Bulgaria, ci pe ruta Balcanilor de Vest. Vin foarte mulți din Serbia, ajung în Serbia cu avionul. Argumentele folosite de Austria nu au sens".

Lipsa bunei-credințe

Eurodeputatul a mai precizat că austriecii "au avut ocazia în timpul evaluărilor tehnice să își exprime puncte de vedere și rezervele, și se găseau răspunsuri, cu bună-credință, așa cum ar trebui să se lucreze în această construcție europeană. Tocmai această bună-credință a lipsit în modul în care Austria a ridicat rezerva în urmă cu o săptămână și modul în care s-a comportat politic inclusiv azi, în cadrul Consiliului JAI".

Europarlamentarul PSD Corina Crețu își dorește mai multe explicații de la ministrul român de Interne.

"Domnul Lucian Bode, care a fost acolo (în Consiliul JAI – n.red.) cu toți miniștrii de Interne, ar trebui să ne spună dacă există un calendar. Că am fost foarte aproape și s-au folosit cifre incorecte, deja știm. Cred că până la urmă un ministru nu trebuie să se lamenteze. Trebuie să vină, să explice, să ne spună ce putem face mai departe. Au fost negocieri politice, care ar fi trebuit să conducă la consolidarea solidarității europene. Cred că este un moment grav pentru proiectul european și pentru familia europeană. Cred că Austria nu ar fi pierdut niciun vot în ianuarie, dacă votau pentru Schengen. Au vrut să își acopere greșeli interne, scandalurile pentru care sunt anchetați. Nu cred că România trebuie să plătească pentru ce se întămplă în Austria. Este bine că toate celelalte țări s-au aliniat în spatele României astăzi", a spus Corina Crețu la Euronews România.

Un joc de politică internă

Iuliu Winkler, eurodeputat UDMR este de părere că votul de astăzi din CJAI este rezultatul unui joc de politică internă al Austriei și că Executivul European este deopotrivă responsabil de rezultat, pentru că Austria s-a folosit de accederea României în Schengen pentru a-și negocia interesele la nivel înalt european.

"Cred că am stabilit toți, indiferent din ce partid provenim, că de fapt este un joc de politică internă. A fost un joc de politică internă și din partea Olandei, și a Suediei, apare Austria în cazul căreia este evident un joc de politică internă. Obiecțiile lor nu sunt susținute de instituțiile europene.

Dacă astăzi vorbim despre eșec, nu este doar al României și Bulgariei. Este eșecul Comisiei Europene. De două ori în două săptămâni Comisia a venit cu formulări atât de limpezi, lipsite de echivoc, în care a spus că așteaptă solidaritatea statelor membre, dar noi avem nevoie de mijloace din partea Comisiei Europene (...), pentru că Austria are așteptări și solicitări, ele sunt legate toate de un regulament privind migrația, de probleme legate de migrație. Chestiuni pe care nu România le poate rezolva", a spus eurodeputatul UDMR.

Dreapta politică europeană nu a fost capabilă să sprijine România

Victor Negrescu, eurodeputat PSD, arată că lipsa consensului din CJAI este un eșec al dreptei politice europene.

"A fost un eșec al dreptei politice europene care nu a fost capabilă să sprijine România până la capăt. Vedem cu acest vot cine sunt adevărații susținători ai României. Chiar în ședința de azi au fost trei reprezentanți ai UE care au luat cuvântul pentru a susține România, chiar decuplarea, sperând ca pe ultima sută de metri să intrăm în Schengen - Spania și Germania, cu guverne social-democrate și ministrul de Interne din Luxemburg, care este tot social-democrat. Cred și insist că acest subiect trebuie să fie luat în Consiliul European, la nivelul șefilor de stat și de guverne. Noi trebuie să arătăm că Austria s-a izolat de restul Europei. Dacă noi lăsăm ca acest subiect să dispară de pe agenda europeană nu se va mai întâmpla curând. Trebuie să cerem un termen viitor privind aderarea", a susținut europarlamentarul PSD.

Greu de prezis dacă Schengen va mai fi pe agenda europeană curând

Vlad Botoș, europarlamentar USR, este convins că următoarele președinții ale Consiliului UE nu vor mai pune subiectul Schengen pe agenda dezbaterilor.

"M-aș fi bucurat să aud că domnul Iohannis iese în fața românilor. Noi, din Parlamentul European, toți, din toate grupurile politice, am făcut «marcaj om la om» în ultimele zile, însă trebuia ca domnul Bode să realizeze că Austria va avea veto. Austria ne-a dat o lecție nedreaptă, care va alimenta euroscepticismul pe care noi în România nu l-am avut. (...) Oportunitățile și fereastra deschisă astăzi nu le mai văd în următoarele luni. Urmează ca Suedia să dețină președinția Consiliului UE și nu știu dacă va pune pe ordinea de zi acest punct. Apoi urmează Spania, care are o politică neutră pe aceste teme, iar apoi urmează anul electoral, în care nu se pun teme divizive pe agendă", a declarat Vlad Botoș.

Care sunt următorii pași pentru România

Dragoș Tudorache a declarat că România nu are voie să lase subiectul Schengen să dispară de pe agendă. Cel mai important aspect, însă, îl reprezintă întrunirea Consiliului European de săptămâna viitoare, în care Klaus Iohannis trebuie să aducă accedera în Schengen în discuție la nivelul șefilor de stat și guvern.

"Sunt convins că Charles Michel va pune subiectul pe agendă, dacă i se va cere. Trebuie să forțăm cancelarul Austriei să își asume o decizie sau poziționare săptămâna viitoare. Indiferent cum se va așeza discuția săptămâna viitoare, începând cu luna ianuarie, chiar și cu președinția suedeză, cu toate președințiile care vor veni, să continuăm să ținem subiectul în atenția Consiliului, pentru că toate argumentele sunt de partea noastră", a întărit Dragoș Tudorache.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE