Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum comentează Vasile Dîncu posibilitatea ca ministrul Gabriela Firea să fie demis, pe fondul scandalului "azilelor groazei"

Ministrul Muncii, Marius Budăi, și-a dat demisia, în contextul scandalului uriaș privind "azilele groazei", din județul Ilfov. Gabriela Firea, ministru al Familiei, Tineretului și Egalități de Șanse, este celălalt nume mare despre care opoziția spune că ar trebui să-i urmeze exemplul lui Marius Budăi.

Despre acest subiect a discutat și fostul ministru Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD.

Vasile Dîncu: "Nu știu dacă ministrul Firea are o implicare directă"

"Vreau să spun de la început că eu apreciez, în mare măsură, ceea ce a făcut Marius Budăi de-a lungul timpului în Ministerul Muncii. Această criză ne-a arătat că sistemul nostru de îngrijire are mari probleme și aceste lucruri trebuie rezolvate. Dar din start spun că demisia lui este una în care, politic, și-a asumat o responsabilitate, dar pe de altă parte, plecarea unui ministru nu rezolvă întotdeauna problemele.

Mă aștept ca, în urma acestei demisii de onoare pe care și-a dat-o ministrul Budăi, să vedem ce trebuie să facem cu acest sistem de îngrijire. Pentru că, în momentul acesta, avem sute de bătrâni care au ajuns în spitale care oricum sunt supraaglomerate. Eu cred că inclusiv experiența minstrului, la nivel politic, va trebui să o folosească coaliția pentru repara aceste probleme din sistem.

Nu știu, aici nu văd o implicare directă a ministrului Firea în această criză, dar asta este o chestiune pe care dânsa o știe cel mai bine. În momentul acesta, cred că problema cea mai mare e să vedem ce facem cu sistemul nostru și apoi responsabilitățile politice", a spus Vasile Dîncu, la Euronews.

Potrivit unor surse, Gabriela Firea nu ar fi avut atribuții din punct de vedere instituțional, ca ministru al Familiei, în verificarea căminelor în care a au fost descoperite nereguli.

Vasile Dîncu spune că opoziția va profita de pe urma scandalul cu "azilele groazei"

Scandalul care s-a lăsat cu demisia unui ministru ar putea provoca daune PSD-ului, după cum recunoaște Vasile Dîncu.

"Evident că, pe acest subiect, așa este normal în politică, opoziția va forța foarte mult, va încerca să câștige un avantaj politic, electoral, este normal să se întâmple asta. Dar ce soluție administrativă găsim pentru ca aceste lucruri să nu se repete?

În acest moment, cu siguranță că în partide și în PSD, evident, oamenii se gândesc și la posibile efecte politice, de pierdere a credibilității, a imaginii. Nu am văzut deocamdată niciun fel de reacții din partid în acest sens.

Dar cu siguranță că se va discuta despre asta și în partid, pentru că, în mod normal, este și o dinamică a credibilității, pe care o urmărim și noi în interior, așa cum o urmăresc și cei din opoziție, care speră la o creștere a procentelor de încredele la opoziție în viitor.

Vom vedea, prin sondaje, ceea ce se întâmplă și, cu siguranță, și PSD va căuta să repare ceea ce s-a pierdut, dacă s-a pierdut, în această criză în care au fost implicați cei dintr-o guvernare care, în acest moment, îl are șef pe Marcel Ciolacu.

Fenomenul nu este doar din aceste 30 de zile, de când conduce PSD guvernul, dar bineînțeles că apare și o responsabilitate politică a coaliției, dar și a PSD. Deci va trebui să facem și o analiză corectă și politică și să vedem ce trebuie făcut să reparăm și din punct de vedere al mesajului politic pe care îl vom avea, mai ales că PSD și-a făcut, prin natura ideologiei social-democrate, un titlu important din protecție socială, din soluții pentru cei care se află în nevoi, din zona aceasta a construcției securității sociale pentru toată lumea", a spus Vasile Dîncu, la Euronews.

Scandalul provocat de aceste dezvăluiri a dus la un control amplu la toate centrele sociale din țară, începând de luni, 9 iulie. Este o adevărată desfășurare de forțe, iar acțiunea este coordonată de Guvern și prefecturile locale.

După primele trei zile de verificări, ministrul de Interne Cătălin Predoiu, care este și vicepremier, a prezentat toate datele, care au fost raportate către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne. Din 1.027 de unități controlate, 24 nu aveau licență de funcționare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE