Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Secretara Primăriei Voluntari nu a avut interdicții să vorbească despre neregulile din azilele groazei. Reacția procurorilor

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea au explicat, pentru Euronews România, că nu i-au solicitat secretarei Primăriei Voluntari să nu vorbească despre neregulile din cămine din județul Ilfov, de care știa. Reacția anchetatorilor vine în contextul în care secretara a scris într-un raport apărut în spațiul public că un organ de cercetare penală i-a cerut, printr-o adresă, să păstreze ”confidențialitatea exclusivă”. În schimb, primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, a afirmat că nu știa de neregulile din azile, pe motiv că nu a fost informat și a invocat raportul semnat de secretară.

Într-un răspuns pentru Euronews România, procurorii au explicat că instituțiile sunt cele care trebuie ”să asigure confidențialitatea transmiterii informațiilor” și că nu i-au impus nicio interdicție de comunicare secretarei Primăriei Voluntari.

"În cadrul dosarelor penale se emit adrese către instituții în vederea solicitării de acte sau informații, context în care aceste adrese urmează un tipar standard în care, la final, se precizează ca instituția să asigure confidențialitatea transmiterii informațiilor.

Nu a fost emisă o astfel de adresă direct către persoana menționată de dvs. ca persoana fizică și nici nu i s-a impus vreo interdicție de comunicare, ci adresele emise vizează strict instituțiile de la care s-au solicitat informații.

Primăria nu a primit o astfel de adresă. S-au emis adrese către instituții aflate în subordinea Primăriei (Direcția de Asistență Socială)”, este răspunsul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, oferit la solicitarea Euronews România.

Parchetul Judecătoriei Buftea instrumentează cel de-al doilea dosar legat de căminele din Ilfov. Procurorii investighează modul în care s-au atribuit contractele pentru prestarea serviciilor. De asemenea, se fac cercetări pentru omisiunea sesizării și abuz în serviciu, fiind vizate instituțiile cu atribuții în domeniul asistenței sociale.

În schimb, DIICOT se ocupă de partea legată de grupul infracțional organizat din cămine. Procurorii nu confirmă să fi trimis o astfel de adresă, mai ales că Primăria Voluntari nu are legătură în vreun fel cu ancheta lor.

Scandalul provocat de dezvăluirile de la "azilele groazei", din județul Ilfov, a dus la un control amplu la toate centrele sociale din țară, începând de luni, 9 iulie. Este o adevărată desfășurare de forțe, iar acțiunea este coordonată de Guvern și prefecturile locale. După primele trei zile de verificări, ministrul de Interne Cătălin Predoiu, care este și vicepremier, a prezentat toate datele, care au fost raportate către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne.

Au fost descoperite 24 de centre rezidențiale care nu aveau licență

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: "La nivelul municipiului București și al celor 41 de județe, s-au constituit echipe mixte de control, formate din reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniile respective, mai precis Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Inspectoratelor Teritoriale pentru Muncă, Direcțiilor de Sănătate Publică, Autorității Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, pentru situațiile în care se constată încălcarea legii penale, dar și pentru situații de urgență. Suplimentar, la autoritățile de control au fost cooptate, când a fost nevoie, structuri teritoriale de asistență socială și protecția copiilor.

O dată statistică relevantă cred că este aceea potrivit căreia au fost licențiate, în baza legii 197/2012, 5.197 de servicii sociale, din care 2.812 în sistem public și 2.385 în sistem privat. Au fost evaluate și controlate 1.037 de unități, dar suplimentar față de acestea, au fost descoperite fără licență 24 de astfel de centre rezidențiale, care funcționau ilegal.

Din cele 1.037 de centre verificate, au fost dispuse 56 de măsuri complementare, respectiv 43 de măsuri de suspendare, șapte de retragere a autorizației sanitare și șase de închidere. Deci practic 13 centre, în total, nu își mai desfășoară în acest moment activitatea. La fața locului au fost evaluate 13.044 de persoane rezidente, din care 144 de persoane au necesitat relocalizarea.

De asemenea, ministrul de Interne a precizat că au fost aplicate peste 3.600 de sancțiuni, în valoare totală de zece milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE