Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Datele și sancțiunile prezentate de Guvern după trei zile de control la centrele sociale din toată țara

Scandalul provocat de dezvăluirile de la "azilele groazei", din județul Ilfov, a dus la un control amplu la toate centrele sociale din țară, începând de luni, 9 iulie. Este o adevărată desfășurare de forțe, iar acțiunea este coordonată de Guvern și prefecturile locale. După primele trei zile de verificări, ministrul de Interne Cătălin Predoiu, care este și vicepremier, a prezentat toate datele, care au fost raportate către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne.

Au fost descoperite 24 de centre rezidențiale care nu aveau licență

Cătălin Predoiu: "La nivelul municipiului București și al celor 41 de județe, s-au constituit echipe mixte de control, formate din reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniile respective, mai precis Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Inspectoratelor Teritoriale pentru Muncă, Direcțiilor de Sănătate Publică, Autorității Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, pentru situațiile în care se constată încălcarea legii penale, dar și pentru situații de urgență. Suplimentar, la autoritățile de control au fost cooptate, când a fost nevoie, structuri teritoriale de asistență socială și protecția copiilor.

O dată statistică relevantă cred că este aceea potrivit căreia au fost licențiate, în baza legii 197/2012, 5.197 de servicii sociale, din care 2.812 în sistem public și 2.385 în sistem privat. Au fost evaluate și controlate 1.037 de unități, dar suplimentar față de acestea, au fost descoperite fără licență 24 de astfel de centre rezidențiale, care funcționau ilegal.

Din cele 1.037 de centre verificate, au fost dispuse 56 de măsuri complementare, respectiv 43 de măsuri de suspendare, șapte de retragere a autorizației sanitare și șase de închidere. Deci practic 13 centre, în total, nu își mai desfășoară în acest moment activitatea. La fața locului au fost evaluate 13.044 de persoane rezidente, din care 144 de persoane au necesitat relocalizarea.

Au fost aplicate 3.640 de sancțiuni în valoare totală de zece milioane de lei.

-Cătălin Predoiu

Au fost întocmite nouă dosare penale, din care cinci vizează infracțiuni contra persoanei și patru infracțiuni de natură economică. Au fost constatate și aplicate 3.640 de sancțiuni contravenționale în valoare aproximativă de 10 milioane de lei. În acțiunile desfășurate au fost implicați, în medie zilnică, 1.859 de reprezentanți ai structurilor de control.

Toate aceste date vor fi comunicate publicității de către prefecturi, în plan local, dar și de către Ministerul Afacerilor Interne, în plan intern și va fi făcută o nouă comunicare completă, cu ocazia încheierii acțiunilor de control. Subliniez că aceste date sunt pentru primele zile de control."

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, și-a anunțat demisia

Ministrul Muncii Marius Budăi a decis să demisioneze, în contextul scandalului privind azilele groazei. Budăi a fost acuzat că la Ministerul Muncii au ajuns încă de la începutul anului sesizări privind azilele groazei, însă instituția condusă de acesta nu a intervenit.

Vicepremierul Marian Neacșu va prelua interimarul la Ministerul Muncii, în urma demisiei lui Marius Budăi.

Premierul cere sprijinul ONG-urilor pentru a propune viitoarea conducere a Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE