Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum a afectat vremea extremă viața sălbatică din Marea Britanie în 2022

Fauna sălbatică din Marea Britanie a fost devastată de vremea extremă din acest an, potrivit unui audit anual realizat de National Trust.

Furtuni violente, valuri de căldură și valuri de frig au provocat daune grave florei și faunei britanice, a declarat organizația caritabilă.

Sondajul său anual a constatat că animalele sălbatice s-au luptat să supraviețuiască condițiilor meteorologice imprevizibile.

"Vremea din acest an a fost o provocare pentru natură", a declarat consilierul pe probleme de criză climatică Keith Jones.

Ce animale au fost afectate de vremea extremă?

În februarie, furtuni consecutive au doborât copaci străvechi la Dinefwr în Țara Galilor, Stourhead în Wiltshire, Anglesey Abbey și Wimpole în Cambridgeshire și Clumber Park în Nottinghamshire.

În timpul valurilor de căldură din timpul verii, incendiile de vegetație au provocat distrugeri pe scară largă în lanurile de pădure din Anglia.

În Cornwall, Devon și Dorset, au fost distruse habitatele unor specii precum fluturele albastru argintiu, șopârlele de nisip și șerpii netezi.

În Northumberland, pădurarii au descoperit lilieci tineri care erau deshidratați și dezorientați din cauza căldurii extreme.

Temperaturile ridicate au redus, de asemenea, numărul de insecte zburătoare care reprezintă o sursă de hrană pentru rândunele. În acest an, păsările s-au întors în număr mai mic pe coasta de est a Angliei și au avut un sezon de reproducere slab.

Lipsa precipitațiilor a avut consecințe dezastruoase pentru broaștele natterjack, care folosesc bălțile de apă pentru a traversa dunele.

Un sezon de înflorire mai scurt, cauzat de asemenea de secetă, a însemnat că fluturii au avut dificultăți în găsirea hranei pe timpul verii.

Furtuni violente și valuri de maree au măturat zeci de colonii de stârci în Irlanda de Nord în luna iunie.

Va continua vremea extremă din Marea Britanie în 2023?

Raportul National Trust a avertizat că vremea tumultoasă care a lovit Marea Britanie în acest an devine ceva obișnuit.

"Experții în meteorologie prezic că în viitor vor fi mai multe ploi torențiale, alături de veri foarte uscate și fierbinți. Ne vom confrunta cu mai multe inundații, secete, valuri de căldură, furtuni extreme și incendii de pădure - și vor merge din rău în mai rău, doborând recorduri cu o frecvență tot mai alarmantă dacă nu ne limităm emisiile de carbon", a declarat Jones.

Se pot adapta animalele sălbatice din Marea Britanie la schimbările climatice?

În lipsa înghețurilor târzii din primăvară, Marea Britanie a avut parte de o recoltă excelentă de mere.

În Cornwall, populația de păsări chough a crescut foarte mult, ajungând la aproximativ 200 de exemplare.

Cu toate acestea, o mare parte a faunei sălbatice din Marea Britanie se luptă să se adapteze.

"Este o ilustrare crudă a dificultăților cu care se vor confrunta multe dintre speciile noastre dacă nu facem mai mult pentru a atenua creșterea temperaturilor și pentru a ajuta la supraviețuirea naturii", a declarat Jones.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE