Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza apei în Europa. Care sunt cauzele și cât de gravă este situația

Schimbările climatice, verile secetoase și creșterea populației duc la o cerere de apă tot mai mare, ceea ce, în timp, se va transforma într-o criză a apei la nivel global. În ultimii ani, 30% din populația UE a fost afectată de probleme de aprovizionare cu apă, potrivit euronews.com.

Doi litri de apă sunt suficienți pentru a satisface nevoile zilnice de băut ale unei persoane, dar sunt necesari 3.000 de litri pentru hrană. Satisfacerea acestei cereri va deveni din ce în ce mai dificilă. Numai irigațiile agricole utilizează 70% din apa dulce la nivel mondial.

Cum va fi afectată agricultura

"Importăm foarte multă hrană și, prin urmare, depindem de modul în care este gestionată apa în alte părți ale lumii", a declarat pentru Euronews Naho Mirumachi, profesor de politici de mediu la King's College din Londra.

Aproximativ 3,6 miliarde de oameni din întreaga lume au deja acces inadecvat la apă, iar Orientul Mijlociu și Africa sunt cele mai afectate de lipsa apei.

"Alimentele pe care le consumăm vor trebui, probabil, să provină din ce în ce mai mult din alte părți ale lumii, deoarece nu vom mai putea produce anumite produse în Europa. Devine prea cald", a declarat pentru Euronews Jippe Hoogeveen, ofițer superior pentru terenuri și apă la Agenția pentru Alimentație și Agricultură a ONU.

Spania, una dintre țările afectate

Spania este una dintre țările europene cele mai afectate de această situație. După trei ani de precipitații scăzute și temperaturi ridicate, serviciul național de meteorologie al țării a declarat la începutul acestui an o "secetă pe termen lung". În unele zone, s-a recurs la restricții pentru consumul de apă în această vară, din cauza secetei extreme care a lovit Europa. Este posibil ca unele culturi să fie nevoite chiar să fie anulate, a avertizat coordonatorul spaniol al organizațiilor de agricultori și fermieri.

Dar și țările din nordul și estul Europei sunt din ce în ce mai afectate de presiunea asupra rezervelor de apă.

"Oamenii cred că Marea Britanie este o țară ploioasă, dar, de fapt, și noi ne confruntăm cu secete", a declarat Naho Mirumachi.

Cum este afectat sectorul energetic

Resursele limitate de apă nu reprezintă o amenințare doar pentru agricultură - ci și pentru sectorul energetic.

"Pe măsură ce ne îndreptăm spre o eră a energiei curate, ne îndreptăm spre lucruri precum energia hidroelectrică. Dacă avem mai puțină apă în râurile noastre, înseamnă că nu ne vom putea baza pe energia hidroelectrică", a explicat Mirumachi.

Centralele hidroelectrice, care folosesc apa pentru a produce electricitate sau pentru a alimenta utilaje, sunt considerate o alternativă energetică față de instalațiile alimentate cu combustibili fosili.

Populația globală va crește

Având în vedere că populația globală va crește până la 8,5 miliarde de locuitori până în 2030, acest lucru duce la creșterea presiunii asupra resurselor de apă.

"Există o clasă de mijloc în creștere și un consumator diversificat. Aceștia vor avea nevoie de mai multe bunuri materiale, nu doar alimente, ci și lucruri precum telefoanele, care sunt de fapt consumatoare de apă. Așadar, nu doar schimbările climatice forțează apariția acestor penurii de apă", a explicat Naho Mirumachi.

Atenuarea presiunii asupra resurselor de apă înseamnă asigurarea unei aprovizionări sigure cu apă pentru oameni, respectând în același timp mediul înconjurător.

"Va exista un efect în lanț asupra ecosistemelor și a sănătății râurilor. Astfel, dacă avem mai puțină apă, s-ar putea să existe mai puțină biodiversitate, care este un aspect important pentru menținerea sănătății mediului nostru", a declarat Mirumachi.

Ce face UE pentru a preveni deficitul de apă?

Organizația Meteorologică Mondială a avertizat că ciclul apei la nivel mondial "se dezechilibrează", solicitând o "schimbare fundamentală de politică" în raportul său privind resursele globale de apă din 2022.

Începând cu anul 2000, Uniunea Europeană a încercat să abordeze această problemă prin intermediul Water Framework Directive, care are ca scop asigurarea calității apelor europene.

Cu toate acestea, 90% dintre bazinele hidrografice din diferite țări ale UE vor fi în continuare nesănătoase până în 2027, conform concluziilor unui raport publicat de WWF și Living Rivers Europe Coalition.

Răspunsul Europei a fost eficient, dar trebuie accelerat "la diferite scări, la nivel local, la nivel de țară, la nivel de UE, astfel încât nivelul de pregătire față de incertitudinile legate de riscuri să fie, de asemenea, îmbunătățit", potrivit lui Nihat Zal, manager de proiect la Agenția Europeană de Mediu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE