Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cristian Pîrvulescu despre crizele politice de la nivel gobal: „Aceste revoluții nu duc nicăieri”

Peste 1,5 miliarde de oameni din aproape 100 de tari au grave probleme financiare, alimentare sau energetice, potrivit unui raport realizat luna trecută de Grupul de răspuns la criza globală al Secretarului General al ONU. Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit la Euronews România despre crizele politice actuale de la nivel global. 

Schimbările din Europa, cauzate de războiul din Ucraina

Cristian Pîrvulescu a afirmat că situația din Sri Lanka se va repeta în multe alte țări.

„Situația se repetă în multe alte țări din Asia, în America Latină, și pe fondul războiului din Ucraina, riscurile ca o criză alimentară care să adâncească această situație sunt foarte mari. Așa că un fel de stare revoluționară, ar putea să existe. Numai că aceste revoluții nu duc nicăieri, ele nu au programe ideologice, ele sunt revolte ale unei populații flămânzite, a unei populații fără niciun fel de viziune și de care profită, de obicei, partide de opoziție. Nu suntem în 1917, nu există o ideologie care să permită o înlocuire de genul celei pe care o foloseau bolșevicii. China are interesul unei stabilități și va veghea la situația din Asia. India are tot interesul ca Sri Lanka să rămână într-o zonă relativ pacifică. Dacă lucrurile nu vor evolua într-o situație nefavorabilă și în țări mari pivot: China, India și în țări europene, va încerca să fie ținută sub control.”

Politologul a declarat că schimbările care au loc în momentul de față în Europa sunt în mare măsură legate de războiul din Ucraina și de efectele acestuia.   

„Situația cu energia este în mare măsură legată de războiul din Ucraina, de pregătirea pe care Rusia a făcut minuțios înainte. Mulți s-au lăsat seduși de ideea că Putin a reacționat din impuls. Ori politica, și mai ales, strategia militară seamănă foarte mult cu jocul de șah, în care mișcările se gândesc înainte, cu mult înainte, până la sfârșitul meciului, luând în calcul diferite strategii. În ceea ce privește energia, pentru că oricum Putin știa că pe termen lung Rusia va pierde, pentru că această transformare energetică a fost decisă de UE și este inevitabilă, și-a luat măsurile de prevedere ca să creeze o criză geopolitică și energetică acum.”

Rolul politicii este să mențină stabilitatea

Având în vedere atacurile recente, care este sindromul care le generează?

„Păi el este în mare măsură legat de această viteză cu care se dezvoltă societatea și de incapacitatea unora dintre concetățenii noștri de a merge cu aceeași viteză, și de lipsa de compasiune a guvernelor, care nu înțeleg că acești oameni au nevoie de un sprijin. Și atunci se produc frustrări, care duc în final la situații de genul acesta. Pentru că rolul politicii este nu numai să reformeze și să ducă înainte, ci să găsească soluții ca stabilitatea să fie menținută. Pentru că viața politică, economică și socială nu poate funcționa fără o doză rezonabilă de stabilitate.”

Cristian Pîrvulescu a afirmat că România este o „insulă de stabilitate politică” și asta poate să aibă și consecințe economice. Totul este interdependent, iar în cazul apariției unei crize generale, nimeni nu îi va putea rezista.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE