Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO | Protestatarii din Sri Lanka au luat cu asalt reședința președintelui

Grupuri mari de manifestanţi au luat cu asalt - sâmbătă seara, la Colombo - reşedinţa premierului srilankez şi au incendiat-o, potrivit informaţiilor furnizate de poliţie şi de anturajul premierului pentru AFP.

„Manifestanţii au intrat în reşedinţa privată a premierului Ranil Wickremesinghe şi i-au dat foc", au indicat serviciile şefului guvernului.

Protestatarii din Sri Lanka au luat cu asalt reședința președintelui

Protestatarii din Sri Lanka au luat cu asalt reședința președintelui Gotabaya Rajapaksa și biroul din apropiere. Între timp, zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei Colombo în cea mai mare demonstrație de până acum, pentru a-și arăta furia împotriva unui lider pe care îl consideră responsabil pentru cea mai gravă criză economică a națiunii insulare.

VEZI GALERIA
9 imagini

Nu este clar dacă Rajapaksa se afla în reședința sa, dar imaginile au arătat sute de oameni în interiorul casei bine fortificate și pe terenul de afară. Unii dintre ei făceau baie în piscina din grădină, iar alții păreau că se află într-o dispoziție bună. Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că nu are informații despre locul unde se află șeful statului.

Economia statului Sri Lanka este într-o stare de colaps

Economia statului Sri Lanka este într-o stare de colaps, în timp ce liderii săi încearcă să negocieze un plan de salvare cu Fondul Monetar Internațional. Criza economică a dus la o penurie severă de articole esențiale, lăsând oamenii să se lupte cu sărăcia.

Tulburările au dus la luni de proteste, care aproape au demontat dinastia politică Rajapaksa. Aceasta a condus Sri Lanka în mare parte a ultimelor două decenii.

Fratele mai mare al președintelui a demisionat din funcția de prim-ministru în luna mai. Protestele violente de atunci l-au determinat să își caute siguranța într-o bază navală. Alte trei rude ale șefului statului și-au părăsit posturile din Cabinet mai devreme.

O mare parte a furiei publicului a fost îndreptată împotriva familiei președintelui. Protestatarii i-au acuzat că au târât Sri Lanka în haos, cu un management defectuos și prin acte de corupție. Un nou prim-ministru a preluat conducerea în luna mai pentru a ajuta țara să iasă din criză. Între timp, președintele țării a păstrat puterea, în ciuda cererilor tot mai mari ca el să demisioneze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE