Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestele continuă în Macedonia de Nord. Opoziția contestă dialogul cu Bulgaria

Protest naționalist în Macedonia de Nord. Mii de oameni s-au strâns în fața birourilor guvernamentale, nemulțumiți de cea mai recentă propunere de soluționare a disputei cu Bulgaria.

Îndemnul a venit din partea Franței și ar oferi statului balcanic posibilitatea deschiderii discuțiilor de aderare la Uniunea Europeană.

Protest violent în Skopje

Protestatarii au aruncat cu obiecte contondente în ofițerii de poliție, în timpul unui miting în fața unei clădiri guvernamentale din Skopje. Zeci de polițiști au fost răniți și mai mulți participanți la manifestație au fost arestați.

Protestele au fost cauzate de propunerea președintelui Emmanuel Macron, care a sugerat că dialogul dintre Bulgaria și Macedonia de Nord ar duce la soluționarea problemei dintre cele două state, potrivit AP.

Cererile Bulgariei

Bulgaria, membră a UE, a insistat ca Macedonia de Nord să recunoască în mod oficial că limba sa are rădăcini bulgare. De asemenea, dorește ca Macedonia să recunoască existența unei minorități bulgare în constituția sa și să elimine „discursul de ură” împotriva Bulgariei.

Oficialii de la Sofia au insistat ca omologii lor din Skopje să recunoască oficial că limba lor are rădăcini bulgare. Guvernul macedonean a spus că propunerea Franței are o „bază solidă”, dar principalul partid de opoziție de centru-dreapta o respinge.

Partidul susține că Franța favorizează cererile bulgarilor, cereri care contestă istoria, limba, identitatea, cultura și moștenirea țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE