Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză politică în Tunisia. Președintele Kais Saied a dizolvat Parlamentul și a preluat întreaga putere

Tunisia este singura țară care în urma Primăverii Arabe a avut un parcurs democratic. Însă la puțin peste zece ani de la revoluție, țara se confruntă cu o nouă criză politică profundă. Președintele tunisian Kais Saied a dizolvat Parlamentul și a preluat întreaga putere. El va organiza un referendum pentru modificarea Constituției. Noul proiect ar acorda puteri sporite președintelui și ar reduce autoritatea primului ministru și a parlamentului. Cetățenii au opinii diferite privind aceste mișcări ale lui Saied.

„Nu voi participa la referendum, pur și simplu pentru că nu mă reprezintă. Este Constituția unui individ, a lui Kais Saied. El nu a luat în seamă nici măcar comisia care a fost responsabilă cu redactarea Constituției. El (n. r. președintele Tunisiei) și-a redactat propria Constituție ca sa-si poata exercita dictatura. In special capitolul 110 din noul proiect de Constitutie il protejeaza pe presedinte de raspundere. Cum pot sa-mi pun viața în mâinile lui dacă el nu va fi tras la răspundere? El nu este un profet”, a explicat Mohsen Saad, profesor.

„Voi accepta această constituție chiar dacă ei o consideră o lovitură de stat. O susțin. Important este că există o persoană cinstită. Susțin această constituție sau lovitura de stat așa cum o numesc ei (n. r. oponenții președintelui). Voi merge la Sfax (n. r. un oraș tunisian) să particip la referendum și sunt de acord cu Kais Saied, sunt alături de el în victoria lui asupra islamiștilor (n. r. partidul islamist Ennahdha, oponent al lui Saied) alături de noul consiliu”, a spus un rezident din Tunis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE