Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Tulburări sociale în Sri Lanka. Premierul se declară dispus să demisioneze în favoarea unui guvern de uniune naţională

 UPDATE 18:23

Premierul srilankez, Ranil Wickremesinghe, a afirmat sâmbătă că este gata să demisioneze pentru a lăsa loc unui guvern de uniune naţională, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Pentru a asigura securitatea tuturor srilankezilor, premierul este favorabil acestei recomandări a responsabililor partidelor de opoziţie”, au afirmat serviciile sale într-un comunicat.

Știrea inițială

Protestatarii din Sri Lanka, care îi cer președintelui Gotabaya Rajapaksa să demisioneze, au forțat sâmbătă intrarea în reședința sa oficială și în biroul din apropiere, în timp ce mii de persoane au manifestat în capitală, împotriva celei mai grave crize economice din istoria recentă a țării insulare, relatează AP.

Protestatarii au intrat și în biroul președintelui

Nu a fost clar dacă Rajapaksa se afla în reședința din Colombo, dar imaginile filmate cu telefoanele au arătat un număr mare de persoane în interiorul casei și pe terenul din exterior. Un purtător de cuvânt al guvernului, Mohana Samaranayake, a declarat că nu are informații despre faptul că Rajapaksa a părăsit reședința.

Sute de protestatari, unii dintre ei purtând steaguri naționale, au intrat, de asemenea, în biroul președintelui într-o altă clădire din apropiere, conform televiziunilor locale. Protestatarii îl acuză pe Rajapaksa de problemele economice și au ocupat intrarea în clădirea biroului său în ultimele trei luni, cerându-i să demisioneze.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare arată sute de protestatari alergând în reședința președintelui, scandând „Gota go home”, numindu-l pe președinte după porecla sa. În afara clădirii, baricadele au fost răsturnate.

La biroul președintelui, personalul de securitate a încercat să oprească protestatarii, care au trecut de garduri și au luat cu asalt clădirea Parlamentului din epoca colonială, care a fost transformată în biroul președintelui.

Cel puțin 34 de persoane, inclusiv doi ofițeri de poliție, au fost rănite în timp ce protestatarii încercau să intre în reședință. Doi dintre răniți sunt în stare critică, în timp ce alții au suferit răni minore, a declarat un oficial de la Spitalul Național din Colombo.

Problemele economice

Luna trecută, premierul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a declarat că economia țării s-a prăbușit. Negocierile guvernului cu Fondul Monetar Internațional au fost complexe, deoarece acesta a intrat acum în negocieri ca stat falimentar.

În aprilie, Sri Lanka a anunțat că suspendă rambursarea împrumuturilor externe din cauza lipsei de valută. Datoria sa externă totală se ridică la 51 de miliarde de dolari, din care trebuie să ramburseze 28 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2027.

Ambasadoarea SUA în Sri Lanka, Julie Chung, a cerut vineri oamenilor să protesteze pașnic și a cerut armatei și poliției „să acorde protestatarilor pașnici spațiul și securitatea necesare pentru a face acest lucru”.

Criza economică a provocat o lipsă acută de produse de bază precum combustibil și medicamente, obligând oamenii să stea la cozi lungi pentru a cumpăra proviziile limitate.

Lunile de proteste aproape că au dezmembrat dinastia politică Rajapaksa, care a condus Sri Lanka în cea mai mare parte a ultimelor două decenii. Unul dintre frații lui Rajapaksa a demisionat din funcția de prim-ministru luna trecută, iar alți doi frați și un nepot au demisionat mai devreme din funcțiile din cabinetul lor.

Președintele Rajapaksa s-a menținut la putere. Wickremesinghe a preluat funcția de prim-ministru în luna mai, iar protestele s-au diminuat temporar în speranța că va găsi bani pentru nevoile urgente ale țării, însă oamenii doresc acum ca acesta să demisioneze, spunând că nu și-a îndeplinit promisiunile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE