Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Creșterea nivelului mării: amenințarea mai puțin vizibilă care poate duce la dispariția unor state

Publicat de: Euronews

Creșterea nivelului global al mării este mai puțin vizibilă cu ochiul liber decât multe alte efecte ale schimbărilor climatice. Dar aceasta, ca și alte probleme, s-a accelerat semnificativ în ultimele decenii. Din 1990, nivelul mării a crescut cu aproximativ zece centimetri, potrivit Euronews.com.

Unele state ar putea dispărea

Potrivit oamenilor de știință, chiar și într-un scenariu ideal favorabil, nivelul mării va crește cu peste jumătate de metru până la sfârșitul secolului. În cel mai pesimist scenariu, acestea vor ajunge la 1,5 metri până în 2100.

Acest lucru va duce la inundarea unor zone vaste și dens populate. Unele state insulare din Oceania ar putea dispărea în întregime. Dacă nivelul mării crește cu un metru în Europa, aproximativ 13 milioane de persoane aflate în zonele inundabile existente sau potențiale ar putea fi obligate să își părăsească locuințele.

În Asia, vor fi afectate deltele extrem de populate ale râurilor mari, cum ar fi delta Gangelui din Bangladesh. Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la noi conflicte alimentate de creșterea sărăciei, de resursele reduse și de tensiunile etnoreligioase.

În plus, dreptul internațional nu abordează în prezent situații precum pierderea de teritoriu din cauza efectelor schimbărilor climatice. În Oceania, populații insulare întregi au fost deja evacuate. În Asia de Sud-Est, unele orașe mari, precum Jakarta, sunt nevoite să caute noi modalități de a face față creșterii nivelului mării și eroziunii costiere cauzate de activitatea umană.

Țările bogate, cum ar fi Olanda, își pot permite să construiască baraje, dar chiar și așa, costurile viitoare ar putea fi foarte mari. Țările din țările în curs de dezvoltare nu își pot permite aceste soluții pe termen scurt și, prin urmare, riscul de conflict cauzat de inundațiile terestre va fi cel mai mare în aceste regiuni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE