Trei zile de depreciere a leului și patru zile de creștere a indicelui ROBOR au dat peste cap bugetele românilor și planurile de afaceri ale companiilor. Peste noapte, ratele bancare au urcat simțitor atât pentru cei cu credite în lei, cât și în euro, iar chiriile și prețurile mașinilor au ajuns să valoreze mai mult în lei. Într-o perioadă electorală care pune presiune pe economie, antreprenorii își imaginează cele mai rele scenarii.
Prețul deprecierii leului, plătit de toți românii
Românii cu credite în lei resimt din plin evoluțiile de pe piața interbancară. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul împrumuturilor în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la 7,31%, față de 5,90%, pe 5 mai. Un avans semnificativ, de aproape 24%, care se traduce automat în rate mai mari.
Irina Chițu, analist financiar: Dacă la o dobândă variabilă cu marjă de 3,5, de exemplu, peste ROBOR la trei luni, și ajunge acum la 10,8% dobânda, rata la un credit de 250.000 lei, de exemplu, pe 30 de ani, care era până acum undeva la 2.090 lei, a crescut brusc la 2.345 lei. Deja 255 lei, o creștere de 12% în doar această săptămână.
Și clienții cu împrumuturi în euro au avut de suferit: în cazul lor, deprecierea leului și-a spus cuvântul. Cei care au avut de cumpărat euro de la casele de schimb pentru a-și plăti ratele au cheltuit cu câteva zeci de lei mai mult față de zilele când cursul era sub 5 lei/euro. Aprecierea euro i-a pus la cheltuială și pe românii care locuiesc cu chirie.
Toma Filipovici, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România: Am exemple concrete de chiriași care au plătit cu 50 lei, dar alții au plătit cu 400 lei mai mult. Sau cei care urmau să ia decizia de a închiria un contract pe termen mai lung au ezitat sau l-au renegociat ușor sau au apelat la clauza de indexare, care se aplică la nivelul întregii Uniunii Europene.
De altfel, aprecierea monedei europene se traduce și în facturi mai mari la cablu și telefonie, care sunt exprimate în euro. În mod similar, și prețurile autoturismelor calculate în lei au crescut semnificativ. De exemplu, un autoturism de 15.000 de euro s-a scumpit cu peste 1.800 de lei în doar o săptămână. Până la urmă, toate aceste calcule afecteză pe toată lumea, de la cetățean la companie.
Ana-Maria Icătoiu, vicepreședinte Organizația Femeilor Antreprenor – UGIR: Unul dintre colegii noștri are în implementare un proiect cu finanțare europeană pe digitalizare, cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență, și spunea că pentru un singur echipament, în doar patru zile, i-au crescut costurile cu 25.000 lei, cu echivalentul a peste 5.000 euro.
De altfel, un sondaj intern al Romanian Business Leaders, care nu are reprezentativitate națională, dar la care au răspuns 417 antreprenori, arată o nervozitate mare în rândul acestora.
Eduard Popescu, jurnalist Euronews: 62% dintre antreprenori, majoritatea microîntreprinderi și companii mici, se așteaptă ca evoluția afacerilor lor să ducă la concedieri în cazul unui viraj politic al României. În același timp, 69% dintre aceștia estimează că puterea de cumpărare a angajaților lor va scădea semnificativ în următoarea perioadă.
Irina Chițu, analist financiar: Această creștere de inflație este foarte aproape, pentru că această depreciere a leului poate să ducă la scumpirea importurilor.
Ultimele date ale Eurostat arată că România are cea mai ridicată inflație anuală din Uniunea Europeană, de 5,1% în luna martie.
Leul a început săptămâna în creștere față de euro. La cursul oficial al Băncii Naționale a României, moneda europeană a fost cotată la 5,09 lei, cu aproape 2 bani mai puțin față de vineri. Este a doua zi de apreciere consecutivă a monedei naționale, după ce săptămâna trecută, pe 6 mai, euro a depășit pragul psihologic de 5 lei. Cursul valutar a început să crească a doua zi după rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale. Presiunea s-a accentuat ulterior, după demisia premierului Ciolacu şi pe fondul instabilității guvernamentale care s-a instalat.