Deprecierea leului în raport cu euro reprezintă un semnal pe care Banca Națională și piețele financiare îl dau politicienilor din România că instabilitatea politică are efecte negative în plan economic pe care le vom simți cu toții, a declarat consultantul fiscal Dan Schwartz, la Euronews România. Analistul a afirmat că este nevoie rapidă de un Guvern pentru a lua măsuri deoarece există riscul ca România să intre în recesiune.
Leul a ajuns la un nou minim istoric. Banca Națională a afișat un curs de referință de 5 lei și 9 bani pentru un euro.
„Ceea ce se întâmplă cu moneda națională acum este un semnal pe care Banca Națională, piața financiară îl dau politicienilor. Instabilitatea politică, nesiguranța generată de această instabilitate în mediul economic și nu numai, în societate în general, are astfel de efecte negative pe care le vom simți cu toții.
Un scenariu pesimist în ceea ce privește evoluția cursului valutar ar trebui să țină cont de influențele pe care acesta le poate avea asupra inflației în primul rând, asupra economiei, în general, pentru că economia românească încă se bazează pe importuri foarte mult, iar acestea devin mai scumpe prin deprecierea monedei”, a explicat Dan Schwartz.
Ce efect pozitiv ar avea deprecierea leului
„Ar putea să existe și un efect pozitiv. Exporturile ar putea să devină mai importante și mai tentante pentru mediul de afaceri, dar pentru asta trebuie să găsim piețele de desfacere de care avem nevoie.
Deprecierea monedei naționale este un semnal de posibilă evoluție negativă în zona economică”, a mai precizat consultantul fiscal.
Analist: România este prezentată într-o lumină nefavorabilă
Dan Schwartz a amintit că România a evoluat pe un trend ascendent până în ultimele luni, însă mediul politic a transmis trimis semnale de incertitudine în zona economică.
„Exact de când politicul a trimis semnale contradictorii și am avut și proces electoral, un proces electoral prelungit, mai lung decât de obicei care, la rândul lui, a trimis semnale de incertitudine în zona economică.
România este prezentată într-o lumină nefavorabilă. Este prezentată ca o țară instabilă cu politicieni care nu găsesc o soluție a unei probleme locale, neavând un președinte bine determinat, neavând un Guvern bine determinat.
Faptul că Guvernul practic a căzut acum este iarăși un element care adaugă incertitudine la ceea ce se întâmplă în România”, a mai precizat el.
Ce măsuri ia BNR pentru a ține sub control evoluția leului și a inflației
„BNR deja a injectat valută în piață, a vândut euro, încercând în felul ăsta să stabilizeze evoluția monedei. Faptul că principalul motiv al acestei devalorizări este de natură mai degrabă psihologică, decât de natură economică. Deci, România nu trece printr-o perioadă de recesiune sau o perioadă de scădere a principalilor indicatori economici, dar la nivelul percepției, România, în momentul de față, are deficiențe.
Este firesc atunci când politic nu se știe ce se va întâmpla, când economic, nu avem un Guvern care să gestioneze finanțele țării, când avem un deficit bugetar foarte mare, comparativ cu restul statelor europene, în condițiile astea e firesc ca în piață să apară această tendință de achiziție de monedă stabilă - euro, respectiv dolar”, a mai afirmat Schwartz.
Leul s-ar putea devaloriza și mai mult din cauza instabilității politice
„Atunci când cererea pentru euro și dolar crește, cursul crește și el în defavoarea leului. Asta se va întâmpla probabil în continuare dacă nu reușim să stabilizăm din punct de vedere politic România.
Înclin că cred că în al 12-lea ceas politicienii noștri vor renunța la politicianism și vor pune interesul României pe primul plan.
Avem nevoie de un Guvern foarte repede, un Guvern care să poată lua decizii. Lucrul ăsta se poate întâmpla în orice condiții, dar acestea trebuie negociate și foarte rapid transpuse în realitate.
Dacă nu se întâmplă asta, atunci riscul nostru este semnificativ, iar riscul este acela de care ne temem toți - recesiunea economică. Recesiunea economică vine întotdeauna însoțită de ceva ce nu ne face plăcere să vedem - șomaj”, a avertizat el.
Dan Schwartz: Mingea este în terenul politicienilor
„BNR nu poate să folosească toate rezervele valutare ale țării numai pentru a stabiliza cursul. Cursul trebuie lăsat să fluctueze în condițiile actuale, ajustat eventual. BNR însă trebuie să dea semnalul și l-a dat... riscurilor pe care incertitudinea politică le aruncă asupra României.
Acum mingea este în terenul politicienilor și în mâna noastră, a celor care trebuie să ne exercităm pe 18 mai dreptul de vot, prin acest vot pe care-l vom acorda, căutând stabilitatea”, a concluzionat el.