Ministrul Finanțelor, avertisment despre o aterizare dură a economiei: Situația nu este ușoară

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat miercuri că economia României s-ar putea confrunta cu o aterizare dură, iar Guvernul interimar este nevoit să ia în continuare măsuri pentru scăderea deficitului bugetar la 7% până la sfârșitul anului, în așa fel încât să plătească salarii și pensii.

Pe 18 mai o să avem o decizie finală a românilor cu privire la traiectoria acestei țări care trebuie să fie una care să fie apreciată și de piețele internaționale. Nu ne permitem o ieșire de pe traseu în momentul de față și România nu-și permite în actuala situație o incertitudine și o destabilizare guvernamentală, politică mai mare”, a declarat ministrul Finanțelor.

Întrebat dacă sunt posibile creșteri de taxe anul acesta, Tanczos Barna a explicat că și-a asumat reforme fiscale față de Comisia Europeană și instituții financiare internaționale.

„Reforma fiscală este o asumare a României și față de Comisia Europeană și față de instituțiile financiare internaționale, consolidare veniturilor în condițiile în care au crescut cheltuielile cu salariile și cu pensiile în România și cu investițiile este necesară.

Ca ministru al Finanțelor într-un Guvern interimar nu vă pot spune mai mult decât că această consolidare trebuie discutată, dezbătută cu factorii care vor fi cei care vor plăti impozitele impozitele și în următoarea perioadă, cu mediul de afaceri și cu cetățenii care plătesc impozitele și taxele.

După alegeri, cu siguranță, noul Guvern trebuie să înceapă o dezbatere publică cu privire la consolidarea veniturilor și cu privire la această reformă fiscală”, a mai spus Tanczos Barna.

Tanczos Barna: „Nu este ușor să faci o reducere a deficitului de la 8,6% la 7% pentru nicio țară din această lume”

De asemenea, ministrul Finanțelor a menționat că economia României s-ar putea confrunta cu un „hard landing” (aterizare dură).

Hard landing înseamnă o gestionare a unei situații dificile cum este cea de acum. Situația dificilă o avem acum. Această situație trebuie gestionată și poate fi gestionată împreună cu instituțiile responsabile din Guvern și din afara Guvernului, Banca Națională, Ministerul Finanțelor, instituțiile din subordinea finanțelor, ANAF, vamă, pentru a asigura, pe de o parte, venituri, și pentru a ține sub control cheltuielile.

Nu este ușor să faci o reducere a deficitului de la 8,6% la 7% pentru nicio țară din această lume, nici pentru România. De aceea situația nu este ușoară, dar este gestionabilă”, a menționat Tanczos Barna.

Piețele financiare, tulburate de criza politică. „Aceste elemente influențează și sectorul economic”

„Cu siguranță, este diferită de un an în care ai creștere economică solidă, nu ai război la graniță, nu ai taxe noi, nu ai taxe vamale noi din partea SUA, nu ai patru alegeri și una anulată. Aceste elemente influențează și sectorul economic.

Se resimte și în economie, dar economia este în continuare robustă, solidă, rezilientă și va trece cu siguranță prin această situație nemaiîntâlnită, dificilă în România”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Tanczos Barna, despre posibila disponibilizare a 500.000 de bugetari. „Nu are nicio analiză făcută”

În legătură cu inițiativa lui George Simion de a da afară 500.000 de bugetari, Tanczos Barna susține că este vorba despre „propagandă” deoarece „nu are nicio analiză făcută și nu are nici impactul calculat.”

„Cu siguranță, propaganda nu ajută. Nu se pot stabili, așa cum am văzut de la domnul Georgescu, aruncarea în piață a unei cifre. Cu siguranță, nu are nicio analiză făcută și nu are nici impactul calculat.

Trebuie reduse cheltuielile, dar aceste cifre fac parte din propaganda electorală caracteristică domnului Simion”, a menționat el.

Care e condiția ca România să se încadreze într-un deficit de 7%

„Deficitul în momentul de față este în parametri normali. Ne putem încadra în 7% cu condiția să putem realiza veniturile prognozate. În aprilie chiar am depășit targetul pentru aprilie, adică am avut peste 50 de miliarde de lei încasări din impozite și taxe și din accize.

Dacă acest trend se menține, ne putem încadra în 7% la sfârșitul anului.

Vă recomand să nu facem analize lună de lună pentru că sunt cheltuieli prioritizate, sunt și cheltuieli periodice. Avem situații cu plată de dobânzi care sunt fluctuante și nu sunt într-o liniaritate lunară. Este un pic înșelător să analizăm de fiecare dată deficitul lună de lună”, a explicat ministrul de Finanțe.

Tanczos Barna a reiterat că prioritatea Guvernului interimar este de asigura „funcționarea normală a statului, plata pensiilor, investițiilor până la instalarea noului Guvern.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE