Nicușor Dan spune că România are nevoie de o schimbare, dar nu una care să ducă la imposibilitatea țării de a mai putea plăti pensii și salarii. Candidatul independent la președinția României a acordat un amplu interviu pentru Euronews România în care a vorbit despre situația economică actuală și despre planurile sale în caz că va ajunge la Cotroceni.
- o direcție pro-ocidentală versus o direcție anti-occidentală, o schimbare rațională sau o schimbare care să duce la haos.
- Este o uriașă neîncredere a pieței private față de George Simion.
- Ce ar însemna ca România să ajungă în incapacitate de plată.
- Ilie Bolojan ar fi opțiunea de premier.
- Nu pot fi disponibilizați 500.000 de bugetari.
- Primele trei măsuri care trebuie implementate.
Nicușor Dan: „România nu-și permite șocuri economice”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Suntem alături de domnul Nicușor Dan, candidatul pentru alegerile prezidențiale din România, un candidat independent, dar cu susținerea mai multor partide. Vă mulțumesc foarte mult că ați acceptat invitația noastră. Domnule Dan, încep direct cu întrebarea care macină pe toată lumea în ceea ce vă privește: Cum îl bateți pe George Simion?”
Nicușor Dan: „Nu e o competiție între două persoane, e o competiție între două direcții ale României. Și cred că sunt trei diferențe fundamentale. Una e pe raportarea la politica externă - o direcție pro-ocidentală versus o direcție anti-occidentală. A doua, foarte, foarte importantă, economică - o direcție a unei economii deschise inclusiv față de capitalul străin, versus o economie care se izolează ea însăși și nu poate să supraviețuiască. Și, în al treilea rând, o cultură în spațiu public, o cultură a dialogului, a deschiderii față de o cultură a urii care este propagată de candidatul Simion.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Și totuși, în afară de o ideologie, aveți nevoie și de niște voturi palpabile. Am văzut că mașinăria de vot pentru partide n-a funcționat. În al doilea rând, am văzut o lume care era tăcută, pe care nu o cunoșteam mulți dintre noi și care, la alegerile precedente, a arătat că este o lume care vrea să voteze, care vrea să schimbe ceva și care probabil că n-a avut vocea auzită foarte mulți ani, iar acum vrea să și-o facă auzită. Nu toată, sau foarte puțină, este în direcția dumneavoastră.”
Nicușor Dan: „Eu sunt mult mai optimist decât dumneavoastră. Într-adevăr, este o dorință uriașă de schimbare. Ea s-a produs, avem în turul 2 doi oameni care nu sunt din clasa politică care a guvernat până acum și care promit amândoi schimbare. Întrebarea e dacă alegem o schimbare rațională sau o schimbare care să ne ducă în haos, cum promite domnul Simion. Și eu sunt foarte, foarte optimist că societatea românească are înțelepciunea de a alege schimbarea înțeleptă."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Și totuși, rămân aceste întrebări: cum veți convinge votantul PNL, votantul PSD, votantul UDMR, votanții nehotărâți?"
Nicușor Dan: „În opinia mea, este puțin relevantă asocierea cu partidele, modul în care oamenii au votat la alegerile parlamentare."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Eu mă refer acum mai mult la niște ideologii, pentru că poate aveți și dumneavoastră dreptate, că putem să mergem în această logică: mașinăria PSD, care încă funcționează, să direcționeze sau nu votul către dumneavoastră. Dar eu mă refer mai mult la ideologia oamenilor, care sunt de sorginte de stânga sau de sorginte de dreapta, care cred în anumite ideologii, care își doresc un anumit lucru pentru țară și caută în cei doi candidați un reprezentant."
Nicușor Dan: „Da, păi asta vă spun și eu. Dacă oamenii ar fi fideli partidelor pe care le-au votat la alegerile parlamentare, l-am fi avut pe domnul Antonescu în turul doi, cu 50%. Nu s-a întâmplat asta. Oamenii au votat oameni, n-au votat partide și acum suntem în turul doi. Suntem într-o competiție între doi oameni cu viziuni total diferite și o să fie o judecată a oamenilor, dincolo de o judecată de partid. A fost un vot de protest, el s-a consumat și, acum, cred că mulți dintre români nu vor un haos economic. Și e sarcina noastră să-i convingem că George Simion înseamnă haos economic."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „De ce spuneți asta?”
Nicușor Dan: „Au trecut doar două zile de când pare că are prima șansă pentru a câștiga președinția și am văzut ce s-a întâmplat pe bursă, am văzut ce s-a întâmplat cu cursul leului. Este o uriașă neîncredere a pieței private față de George Simion și față de partidul AUR, pentru că se vorbește de naționalizare - mai ales Călin Georgescu vorbește de firme private cu care statul român să fie de acord. Deci se vorbește de o îngrădire a inițiativei private și oamenii din zona economică sunt foarte sensibili la lucrul ăsta."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Spuneți-mi, vă rog, dacă veți avea vreo discuție sau dacă ați avut deja vreo discuție totuși cu reprezentanți ai partidelor.”
Nicușor Dan: „Bineînțeles, suntem oameni politici și discutăm, dar ce fac dânșii, fac dânșii, e libertatea lor. Eu vreau să fiu parte dintr-o dezbatere a societății în care mi-aș dori foarte mult să intervină oameni care sunt respectați de comunitate, să intervină oameni de cultură, să intervină oameni de afaceri, reprezentanți ai mediilor profesionale, pentru că este cu adevărat o dezbatere a societății."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Acum, după turul unu, ați vorbit cu reprezentanți ai PNL, ați vorbit cu domnul Bolojan, cu domnul Predoiu, cu domnul Ciolacu până alaltăieri."
Nicușor Dan: „Am vorbit cu mai multă lume, în regim de confidențialitate, pentru că asta e o normalitate în spațiul politic."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Cum înțelegeți faptul că PSD-ul a vrut să nu intre în acest joc pentru turul doi și a spus că nu dă votul nimănui sau nu susține niciun candidat?"
Nicușor Dan: „Este poziția partidelor care pot să influențeze mai mult sau mai puțin niște alegători. Dar dezbaterea importantă nu este acolo. Dezbatere importantă este în societate și eu sunt foarte optimist că societatea va lua decizia înțeleaptă."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „E adevărat, dar la PSD, probabil încă cel mai mare partid din România, există această mașinărie și dacă există un semnal către primari, aceștia, într-o măsură, se raliază semnalului. Credeți că mai mult vă încurca sau mai bine vă face, că nu sunt alături de dumneavoastră?”
Nicușor Dan: „Nu o să fac niște niște calcule. Cel mai important e că va fi o dezbatere a societății și ea deja a început și este foarte efervescentă pe rețelele de socializare și sunt optimist că va merge în direcția corectă."
„Incapacitate de plată înseamnă imposibilitatea statului de a plăti cheltuieli esențiale”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Legat de premier, aveți un nume în minte?"
Nicușor Dan: „Imediat după 18 mai, îmi doresc un guvern al celor patru partide pro-occidentale. Îmi doresc un guvern care să fie patru partide pro-ccidentale, care să aibă susținere în Parlament și îmi doresc un guvern care să facă reformele de care România are nevoie, în special pe zona economică."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Ați vehiculat numele domnului Bolojan."
Nicușor Dan: „Da, e o persoană pe care o apreciez foarte mult și, evident, mi-aș dori ca el să fie primul ministru, dar nu pot să promit asta înainte de a fi președinte și înainte de a avea o discuție cu reprezentanții partidelor pro-occidentale."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Domnul Simion deja vorbește despre domnul Georgescu ca fiind preferința sa pentru premier.”
Nicușor Dan: „Da, asta este din nou o diferență de abordare între a promite lucruri pe care le poți face și a promite lucruri de care știi că nu ai nicio garanție că le poți face."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „La ce vă referiți? La dumneavoastră sau la dumnealui?"
Nicușor Dan: „La dumnealui. Nu poți să impui un premier fără să ai o discuție cu o majoritate care să-l susțină. Și mi se pare absolut hazardat să spui că poți să faci alegeri anticipate în România în momentul în care economia românească este într-atât de fragilă. România nu-și permite alegeri anticipate în momentul ăsta."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Avea și planul pentru un referendum, dacă nu merge cu o majoritate parlamentară.”
Nicușor Dan: „Da, România nu-și permite șocuri economice. Am văzut două zile doar, bursa și cursul leului. România are nevoie de schimbare, dar o schimbare care să nu ducă România în incapacitate de plată.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „La ce ar duce incapacitatea de plată și asta cum ar arăta la nivelul vieții oamenilor sau la nivelul economic al firmelor?”
Nicușor Dan: „Incapacitate de plată înseamnă imposibilitatea statului de a plăti cheltuieli esențiale, cum ar fi pensii. Adică sunt lucruri foarte, foarte serioase. Nu mai vorbim de inflație, care poate să fie scăpată de sub control. Vorbim de lucruri foarte, foarte serioase. Și modul în care ne raportăm la schimbare, într-o situație economică dificilă, trebuie să fie foarte, foarte rezonabil.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Dacă veți fi președinte, cum veți negocia cu țările eurosceptice? Pentru că dumneavoastră ați arătat o deschidere proeuropeană alături de establishment-ul de acum de la vârful Uniunii Europene. Cum negociați însă cu celelalte țări, care sunt mai degrabă curtate de domnul Simion?”
Nicușor Dan: „În primul rând, este o diferență numerică între țările care au reprezentanți în marile partide europene și țările care au reprezentați în partidele să le spunem conservatoare, care sunt mult mai puține. Și, tot timpul, la nivelul Uniunii Europene, sau de cele mai multe ori, prevalează decizia majorității, față de care eu sunt mult mai apropiat."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „În momentul de față, există o întreagă negociere cu Statele Unite ale Americii, inclusiv Uniunea Europeană. De fapt, toată lumea este într-un dialog mai mult sau mai puțin contondent cu Donald Trump. Spuneți-mi, vă rog, cum vedeți dumneavoastră relația României cu Statele Unite, cu Donald Trump."
Nicușor Dan: „Trebuie să fie una pragmatică, bazată pe interesul României. Noi avem un interes de securitate, avem un parteneriat strategic cu Statele Unite. E în interesul României ca acest parteneriat să fie continuat și extins."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Vedeți o discuție cu domnul Donald Trump?”
Nicușor Dan: „Desigur.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Cum îl convingeți să reintroducă Visa Waiver pentru România?”
Nicușor Dan: „Sunt discuții tehnice. În primul rând, trebuie să recâștigăm încrederea față de democrația din România, să explicăm foarte clar că măsura anulării alegerilor a fost una corectă și mai departe sunt discuții tehnice pe interesele pe care fiecare dintre părți le are. Ce pot să promit este că, în tot dialogul cu administrația americană, voi urmări interesul României, cel mai important fiind cel de securitate și după aceea, toate celelalte, inclusiv Visa Waiver."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Deci, dumneavoastră interpretați această ridicare a Visa Waiver pentru România ca un gest politic, nu unul tehnic, în funcție de modul în care s-au desfășurat toate punerile la punct ale elementelor tehnice, administrative care să ne ducă în acest program?”
Nicușor Dan: „Există o neîncredere în relația dintre România și Statele Unite care trebuie, odată ce România va avea un președinte legitim, să fie închisă. Mai departe, nu vreau să mă pronunț pe o decizie care ține de politica internă a Statelor Unite. Evident că mi-aș dori Visa Waiver pentru România.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „În ceea ce privește Ucraina, susțineți în continuare parcursul european al Ucrainei, integrare în Uniunea Europeană?”
Nicușor Dan: „Da, așa cum susțin integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova, pentru că asta este calea pentru prosperitate pentru românii de acolo.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Bine, Republica Moldova are totuși o primă șansă și s-ar putea ca lucrurile să se miște mult mai repede decât în cazul Ucrainei."
Nicușor Dan: „Da. Deci, răspunsul meu este da, susțin. Pentru că, cu cât vecinii noștri sunt mai integrați în în structurile euroatlantice, în cazul de față în Uniunea Europeană, cu atât România este mai sigură.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „În ceea ce privește reconstrucția Ucrainei, aveți un plan deja conturat de cum ar interveni România în această ecuație?”
Nicușor Dan: „Pentru că România a fost parte la efortul comun european de a ajuta Ucraina, este legitim ca România să fie parte din procesul de reconstrucție al Ucrainei și, în ipoteza în care ajungem la o pace și la reconstrucție, ceea ce ne dorim cu toții, o să militez ca, în acest proces de reconstrucție, rolul părților să fie corect, inclusiv pentru România.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Ați avut deja discuții cu mediul de afaceri în această privință?”
Nicușor Dan: „Suntem încă departe de acel moment. Am avut discuții cu mediul de afaceri pe stabilitatea financiară a României și pe modul în care putem să construim împreună o strategie economică pentru România, care a lipsit până în momentul acesta.”
„România a aruncat cu bani și s-a dezechilibrat financiar”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Care este mesajul dumneavoastră legat de o stabilitate economică? Până la urmă, toată lumea vrea să trăiască mai bine. Nu doar pentru mediul de afaceri sau pentru elite. Care este mesajul dumneavoastră pentru oamenii din popor? Oamenii din clasa medie, clasa cu probleme sociale?”
Nicușor Dan: „Păi, până în momentul ăsta, ce s-a întâmplat? România a aruncat cu bani, s-a dezechilibrat financiar, asta a însemnat inflație, asta a însemnat facturi mai mari pentru români. E implu. Eu sunt cineva care a făcut curățenia asta la nivelul Primăriei Capitalei și de asta avem ratingul patru trepte peste ratingul național și asta mă îndreptățește să spun că putem să facem lucrul ăsta la nivel național. Sunt patru lucruri foarte importante pe care trebuie să le facem: să combatem mare evaziune fiscală, să accesăm, în sfârșit, și mai rapid, fonduri europene, să limităm cheltuielile statului și să ne uităm la companiile statului unde managementul, din păcate, este foarte politic și foarte puțin profesionist.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Domnul Simion făcea referire, într-un interviu, la faptul că ar da afară 500.000 de bugetari ca să facă economie. Acum merge AI-ul bine, spunea dumnealui, era unul dintre argumente.”
Nicușor Dan: „Nu se poate face asta. Nu se poate face asta pentru că, în acei 1,3 milioane bugetari, sunt profesori, sunt medici, sunt personal, sunt forțe de ordine, sunt polițiști, sunt personal în sistemul juridic, iar oamenii care sunt în zona de administrație publică propriu-zisă sunt abia 450.000. Nu poți. 500.000 înseamnă că nu mai ai administrație publică deloc și mai iei și din profesori și din medici, ceea ce este, evident, absurd.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Care ar fi primele trei măsuri pe care ar trebui să le implementeze noua conducere politică stabilă a țării după turul doi?”
Nicușor Dan: „Deficitul, să ne uităm repede la deficit. A doua e să ne uităm la cât de bine pregătiți suntem pe zona de securitate și a treia, să avem un guvern funcțional, legitim, care să ia măsurile de reformă pe care societatea noastră le așteaptă. Măsurile de reformă sunt refuncționalizarea instituțiilor statului. Timpul de răspuns al instituțiilor statului, ele să lucreze pentru cetățean, ele să ia decizii în interesul public și să nu fie alte rate de diverse grupuri de interese. Și asta, instituție cu instituție, bineînțeles."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Ați spus 'timpul de răspuns al instituțiilor statului'. Ați fost acuzat în mai multe dezbateri electorale pe care le-ați avut anterior că ați răspuns, la rândul dumneavoastră, foarte greu la anumite cereri sau la anumite hotărâri judecătorești care ar fi trebuit să fie puse în funcțiune."
Nicușor Dan: „Da, e adevărat. Totuși, mai repede, statistic, decât administrația precedentă și în condițiile în care, mai bine de două treimi din mandat, din cauza numeroaselor ordonanțe de austeritate, nu am reușit să completăm schema de personal exact acolo unde aveam nevoie. De exemplu, la Direcția de Urbanism."
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Și cât ar trebui să fie timpul de răspuns, din punctul dumneavoastră de vedere?”
Nicușor Dan: ”Timpul de răspuns este de 30 de zile. La noi, în momentul de față, este undeva la 120 de zile. Repet, mai bine decât în administrația precedentă.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Și la nivelul statului, că despre asta vorbeați?”
Nicușor Dan: „La nivelul statului, sunt numeroase procese pentru care nu a existat niciodată o reflecție despre cum ar trebui să fie ca să se desfășoare mai repede. Dacă vorbim de zona de construcții, din tot procesul, cea mai mare încetineală este la Ministerul Culturii și la instituțiile sale subordonate de la nivelul județelor, unde e nevoie de nu mai mult de 80 de oameni pentru ca toată lumea să câștige timp. Acolo este un loc unde trebuie să angajăm oameni, după cum există multe locuri de unde trebuie să mai plece oameni.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Deci, dacă la dumneavoastră e de patru ori mai lent decât ar trebui, la Ministerul Culturii, cât e mai lent?”
Nicușor Dan: „Mult mai lent. Adică sunt opt luni de așteptare, 10 luni de așteptare.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Și oamenii care așteaptă acum schimbarea, că de aia v-au votat și pe dumneavoastră și pe domnul Simion, vor să fie altceva decât a fost, ce le spuneți, cum se schimbă lucrurile repede? Că nimeni nu mai are răbdare, de fapt.”
Nicușor Dan: „Pe oamenii care vor schimbarea îi invit să se uite la ce am făcut la Primăria Capitalei, faptul că am stabilizat-o financiar, faptul că am schimbat conducte de termoficare de două ori mai mult decât toți primarii de dinainte, faptul că am crescut folosirea transportului public, faptul că am făcut investițiile mari, faptul că spitalele noastre arată mai bine decât spitalele din România, faptul că am făcut până la urmă lucruri serioase.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Dacă veți fi președinte, care va fi primul telefon către cancelariile străine pe care îl veți da și unde?”
Nicușor Dan: „Washington, Bruxelles sau Chișinău. În funcție de situația de la momentul respectiv.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Alegeți una!”
Nicușor Dan: „În funcție de situația de la momentul respectiv.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Atunci care sunt situațiile la care vă gândiți?”
Nicușor Dan: „După cum vedeți, se întâmplă lucruri în fiecare zi, dar nu cred că nu contează ordinea. Acestea sunt punctele importante pe relația externă a României.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Sunteți matematician. Credeți că este un timp al relativității sau un timp al preciziei?”
Nicușor Dan: „Fără discuție, un timp al preciziei. Pentru că totul e economie și, în economie, vorbim de banii cu care oamenii își duc viața. Deci trebuie să fim foarte, foarte preciși.”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Mergeți la dezbateri cu domnul Simion?”
Nicușor Dan: „Desigur. Așteptăm invitațiile de la televiziuni.”