Ce fac liderii de partid ca România să nu alunece pe panta extremistă. Strategiile pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale

Mobilizarea la urne a nehotărâților, dar și a formațiunilor politice care au trecut de partea singurului candidat pro-european rămas în cursa prezidențială, la pachet cu prestația acestuia în campanie, sunt acum singurele speranțe pe care le are Nicușor Dan pentru a convinge câteva milioane de români în plus să-i dea votul pe 18 mai.

Jocul la off-side al PSD, anunțul lui Victor Ponta de susținere, îi oferă în prezent prima șansă candidatului suveranist George Simion, care caută acum recunoașterea internațională.

Strategiile pentru ca România să nu alunece pe panta extremistă

Plasat la o diferență de aproape două milioane de voturi de primul clasat, independentul Nicușor Dan este acum susținut și de PNL și UDMR, formațiunile care l-au avut drept candidat unic pe Crin Antonescu. Mobilizarea pare cuvântul de ordine pe buzele noilor susținători ai primarului Capitalei. Dar greul campaniei trebuie să-l ducă tot candidatul independent, susțin liderii din aceste formațiuni politice, care arată și cu degetul spre PSD pentru eșecul coaliției în primul tur.

Kelemen Hunor, președintele UDMR: „Era clar că, dacă aduceau și ei plus 50% din electoratul lor, intra Crin în turul 2. Astăzi, pentru mine, singura prioritate este să câștige Nicușor Dan. Dacă vrem să câștige Dan în turul doi, mobilizare, mobilizare, mobilizare! Este un sprijin declarat din partea PNL, USR, UDMR pentru turul doi, dar grija lui este să-și păstreze statutul de independent, ceea ce mi se pare o strategie bună."

Vasile Blaga, senator PNL: „Este nevoie de toți susținătorii tuturor partidelor europene, pentru a putea câștiga marea bătălie din 18. PNL va fi tot de partea lui Nicușor Dan. Urmează ca dânsul, cât mai repede, echipa dânsului de campanie, să facă ceea ce trebuie, adică se adune trupele și să transmită mesajele pe care le dorește".

În ciuda acestor asigurări, lucrurile sunt mai complicate decât par la prima vedere. În PNL, aripa sudistă, care i-a susținut cel mai puternic candidatura lui Antonescu în primul tur, este decisă să nu apese pedala mobilizării pentru Nicușor Dan în turul doi, susțin surse liberale.

Motivul acestui non-combat este unul simplu: în ciuda recomandărilor insistente, 20% din electoratul liberal a votat pentru Nicușor Dan și nu pentru Crin Antonescu în turul 1. Și în secuimea controlată de UDMR s-a întâmplat la fel, unde inclusiv George Simion a avut trecere la 5% dintre votanți, nu numai Nicușor Dan. Primarii caută să mai salveze ce se poate salva, prin apeluri la electoratul nehotărât.

Apel la mobilizare pentru turul 2

Mario de Mezzo, PNL, primarul municipiului Slatina: „Dacă democrația mi-a plăcut atunci când 15.300 de oameni au zis să vină de Mezzo primar, democrația este obligatoriu să-mi placă și atunci când 12.000 de slătineni au spus să vină Simion președinte. Eu îi rog pe ceilalți 20.000 de slătineni care au stat acasă, să iasă la vot și să țină Slatina Și Româniia în parcursul acesta pro-european".

Paul Mursa, primarul comunei Plugari, jud. Iași: „Sperăm ca, peste două săptămâni, oamenii să se trezească în ultimul ceas, al 24-lea, și să susțină calea europeană, singura cale fiind Nicușor Dan, pe care și eu o s-o urmez și o să încerc să mobilizez electoratul din Plugari să voteze Nicușor Dan, pentru că nu putem să alegem extremismul și Rusia."

PSD susține că nu a avut altă soluție decât să nu vină cu nicio recomandare de candidat pentru turul doi.

Daniel Suciu, PSD, vicepreședinte al Camerei Deputaților: „Cred că am făcut suficiente greșeli, noi, ca și partid, astfel încât să facem încă o dată greșeala de a crede că, dacă soțul spune că votează cu Simion sau cu Nicușor, în spatele meu vor fi cârduri de social-democrați care vor face exact același lucru. Și acest lucru s-a demonstrat în data de 4 mai."

Nu toți primarii PSD sunt dispuși să urmeze însă decizia partidului, cea de neutralitate în acest duel electoral.

Sorin Sandu, PSD, primar comuna Călărași, Dolj: „Ca om politic, asbolut toată logica și mecanismele pe care mergeam nu mai sunt în momentul ăsta de actualitate. Până la urmă, eu voi avea o opțiune, chiar dacă nu este a partidului. Voi avea o opțiune să-l susțin pe Nicușor Dan".

Între timp, conducerea USR face apel atât la cei absenți în primul tur, dar și la electoratul PNL și PSD, să susțină candidatul pro european.

Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt al USR: „Alții, conștienți de drumul pe care trebuie să-l parcurgă România, sunt social-democrați în sensul european al cuvântului. Și eu pe ei contez și știu că o parte din cei de la PNL - o o parte din cei de la PNL, nu știu de la PSD, nu știu cum vor face ei campanie - dar cu siguranță îl vor susține pe Nicușor Dan. Sunt partide care îl susțin. Însă discuția principală în societate trebuie condusă de Nicușor Dan. Sunt teme importante care trebuie clarificate. N-avem nevoie de un extremist care urlă, strigă și antagonizează bucăți din societate".

Cu 40% din voturile exprimate de către simpatizanții PSD în spate, dar și cu o parte din cele ale SOS și POT, Victor Ponta a mai bătut și el un cui în jocul electoral. Și-a anunțat susținerea pentru George Simion în turul doi, dar AUR a exclus până acum orice variantă de colaborare cu Ponta.

Deocamdată, Simion preferă să mobilizeze electoratul celor trei partide suveraniste din Parlament, în timp ce el duce o campanie amplă de imagine, prin încercarea de a obține recunoaștere și sprijin internațional, în special din partea extremiștilor europeni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE