O coaliție guvernamentală coaliţie de guvernare PSD-PNL-USR, condusă de Ilie Bolojan, ar fi "cea mai bună formulă”, a declarat Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR. În pofida rivalității față de social-democrați, parlamentarul a recunoscut că este „nevoie de un PSD” pentru a forma majoritatea parlamentară necesară votării unui nou Guvern, după alegerile prezidențiale, pe motiv că „nu funcționează altfel”.
„Asta ar fi cea mai bună formulă (o coaliție PSD-PNL-USR, n.r). Ilie Bolojan a arătat că este un om integru care vrea o reformă. Înțelege și știe foarte bine că trebuie să facem niște lucruri care au tot fost amânate de-a lungul anilor de diverși politicieni care au avut frâiele puterii.
De aceea nu am primari în două tururi, de aceea nu avem reforma administrativă. Avem niște cheltuieli absolut aiuristice, avem o dependență a comunităților locale de banii de la centru și o relație bolnavă între aceste finanțări care vin de la centru și primari. Asta trebuie să înceteze”, a afirmat liderul grupului USR din Camera Deputaților.
Ionuț Moșteanu a recunoscut că este nevoie și de social-democrați la masa negocierilor pentru a forma o coaliție guvernamentală.
„Nu funcționează altfel. E aritmetică simplă parlamentară. Vă dau un exemplu, USR cu PNL și cu UDMR, chiar și cu minoritățile nu strâng 50%. E nevoie de un PSD la masă ca să avem un 50%. Nu funcționează altfel. Eu pot să-mi doresc orice. Mi-aș dori să facem doar cu PNL sau cu PNL și UDMR. Noi (USR) avem 13%, UDMR are 7%, PNL are 15%. Suntem la 35%”, a explicat Moșteanu.
Ionuț Moșteanu, despre rezultatul primului tur al prezidențialelor: „Nu dai foc la casă și vezi după aceea cum construiești alta”
„Dacă nu îți place casa în care locuiești, nu dai foc la casă și vezi după aceea cum construiești alta, ci încerci să schimbi un geam, o ușă, parchetul, mobila. Ăsta este modul corect de a construi, asta facem noi la USR, din Parlament, din administrațiile locale.
Din nou le spun celor care au votat cu furie, îi înțeleg 100%, îi vor să se gândească că alegerea fiecăruia dintre noi are niște consecințe pentru fiecare dintre noi pe termen lung și vreau să păstrăm România pe drumul pe care este.
A fost un drum care a adus foarte mult progres: Uniunea Europeană, banii de la Uniunea Europeană, faptul că putem călători, faptul că antreprenorii noștri pot face schimburi comerciale simple și rapide, faptul că avem umbrela euroatlantică, umbrela aceasta de apărare, ne permite să stăm liniștiți, să dormim noaptea liniștiți pentru că suntem apărați chiar dacă este un război destul de aproape de granițele noastre, sau chiar la granițe. (...)
Am semnat și am avut parteneriat strategic, am intrat în NATO, am intrat în UE. Astea sunt lucruri pe care nu le vrem întoarse. Vrem să continuăm acest drum. Noi suntem aici în USR să continuăm acest drum. Avem de făcut o alegere crucială pentru viitor, o alegere între a continua acest parcurs și a ne întoarce în trecut. Nu vrem să ne întoarcem în trecut. Vrem să mergem înainte”, a concluzionat el.