Moneda națională s-a depreciat la un minim istoric, în condițiile în care euro a depășit pragul de 5 lei, potrivit cursului oficial BNR.
Leul s-a depreciat marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric.
De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,4517 lei, în creștere cu 6,14 bani (+1,40%), comparativ cu luni, când s-a situat la 4,3903 lei, potrivit Agerpres.
Moneda națională s-a depreciat și în raport cu francul elvețian, calculat de BNR la 5,3932 lei, în creștere cu 6,54 bani (1,23%), față de 5,3278 lei, cotația anterioară.
Gramul de aur s-a scumpit până la valoarea de 483,5504 lei, de la 466,0411 lei, în ședința precedentă.
Analist: Piețele și investitorii îl identifică pe George Simion cu haosul
„Tot ce vedem înseamnă instabilitate. Instabilitatea politică duce la instabilitate economică, la pierderea încrederii. Economia se bazează pe încredere, în consecință suntem într-o situație extrem de complicată și vedem astăzi doar un preview la ceea s-ar putea întâmpla din 18 mai încolo.
E adevărat că situație economică este deja extrem de proastă. România va fi obligată să ai anumite decizii, indiferent de numele viitorului președinte, indiferent de numele viitorului premier, dar cu atât mai mult această situație va fi din ce în ce mai dificilă dacă ce se va întâmpla politic în cursa pentru alegerile prezidențiale va duce la mai multă instabilitate.
Piețele și investitorii îl identifică pe George Simion sau ceea ce reprezintă el politic cu instabilitatea și cu haosul, în consecință reacționează la posibila victorie a sa”, a declarat Adrian Zăbavă, analist de politică internă, la Euronews România.
România ar putea întâmpina dificultăți în a plăti salarii, pensii și datorii
„Foarte multă neîncredere duce la blocarea împrumuturilor externe, exact ceea ce am văzut și zilele acestea - statul în incapacitatea de a se mai împrumuta, iar nevoie acută de lichiditate pe care o are ne putem aștepta ca statul român să aibă din ce în ce mai mari probleme în a-și onora lucrurile pe care trebuie să le plătească, fie datorii, salarii, investiții, contracte”, a mai precizat Zăbavă.
Cresc ratele pentru românii cu credite în euro. „Ne pregătim în de o criză economică”
De asemenea, Matei Gheboianu, decanul Facultății de Istorie, a declarat că alegerea lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale are deja efecte în sfera economică, iar deprecierea leului duce la creșterea de prețuri și creșterea ratelor bancare pentru românii cu credite în euro.
„E un semnal puternic de ceea ce s-ar putea întâmpla. E doar un început. În esență, menținerea cursului la pragul de sub cinci lei, ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, e o formă BNR de a menține prețurile.
Creșterea cursului, mai ales că noi avem un deficit de cont curent uriaș, ceea ce înseamnă că importăm foarte mult, va duce la o creștere a prețurilor. Creșterea prețurilor duce la o inflație mult mai mare.
Pe de altă parte, există la nivelul populației un număr destul de mare care au credite în euro și care în continuare devin vulnerabile și vulnerabilitatea va crește. Ne pregătim în această direcție de o criză economică. Amploarea acum nu știm care va fi. Nu putem anticipa întreaga amploare a acesteia”, a afirmat Matei Gheboianu, la Euronews România.
Euro ar putea ajunge la 6 lei. Scumpiri în lanț pentru mâncare, chirii și locuințe noi
De asemenea, profesorul de Economie, Cristian Păun, a explicat că orice depreciere a leului produce efecte în lanț.
„În primul rând, scumpește importurile. Noi importăm 80% din carnea de porc. O depreciere a leului va scumpi din start acest produs în România la toate nivelurile. El e materie pentru salam și alte produse.
Noi importând destul de multe din alte părți... Ăsta ar fi efectul direct, o scumpire a vieții noastre de zi cu zi. Chiriile vor crește pentru că ele sunt raportate la euro. Va fi mult mai greu să-și cumperi un apartament pentru că el are prețul în euro echivalent în lei.
Din estimările noastre, putem avea foarte rapid un curs de 6 lei. Noi avem o balanță comercială deficitară cu restul lumii - importuri mai mari decât exporturile - și asta înseamnă mereu o cerere de valută mereu constantă pe piața românească”, a afirmat profesorul Cristian Păun.
Investitorii străini ar putea retrage sume importante
„Avem datorii foarte mult în valută, apropo de ce se scumpește. Aici mă refer la stat. Va exista o presiune suplimentară pe bugetul statului român, cu toate ratele, dobânzile în valută pe care le plătim pentru datoria publică externă.
Evident, avem acești investitori străini care se vor retrage și care vor retrage sume importante în valută. Și creditorii vor dori să li se ramburseze creditele și noi vom avea dificultăți în a împrumuta în valută alți bani pentru a le refinanța”, a menționat profesorul Păun.
„Există riscul ca agențiile internaționale să retrogradeze România la categoria junk”
„Creșterea prețurilor va duce la o creștere a modului statului român de a se împrumuta. Noi ne aflăm și într-o criză fiscală a statului român, cu un deficit uriaș. Acest deficit trebuie finanțat de undeva.
Există riscul ca agențiile internaționale să retrogradeze România la categoria junk, ceea ce va duce creditarea pentru statul român într-o zonă foarte periculoasă”, a mai spus Gheboianu.
Banca Națională a României a cheltuit în ultimele zile sume semnificative pentru a menține cursul stabil al leului după rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale, confirmă reprezentanții BNR pentru Euronews Romania.
Investitorii au încercat să scape de lei și să cumpere euro pentru a-și proteja depozitele, ceea ce pune presiune pe moneda națională.
Presiunea de depreciere a leului a determinat Banca Națională a României să vândă valută, adică euro, din rezervele sale internaționale și să cumpere lei în schimb, reducând astfel cantitatea de lei de pe piață.