Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Costul vieții îi sperie pe britanici. Oamenii sunt îngrijorați și de facturile pentru energie

Publicat de: Euronews

Viața tot mai scumpă și costul în creștere pentru energie stârnesc îngrijorare în Marea Britanie. Oamenii încep să protesteze și să ceară guvernului măsuri de ajutor. Au fost deja câteva greve, care au paralizat transportul în comun, iar problemele politice ale Partidului Conservator, aflat la putere, amână și mai mult găsirea de soluții.

După ce Banca Centrală a Marii Britanii a anunțat săptămână trecută că țara va intra într-o nouă recesiune, care ar putea fi la fel de lungă, dar nu la fel gravă ca aceea din 2008 și că inflația ar putea urca de la 10% în prezent până la 13%, tot mai mulți cetățeni resimt efectele. Mai multe sindicate și grupuri care militează împotriva sărăciei s-au reunit pentru a lansa campania numită ”Enough is Enough” (”Ajunge”), menită să scadă inflația și să crească salariile, astfel încât oamenilor să nu li se reducă din câștiguri.

Deja au fost organizate greve în rețeaua feroviară și la metrou, iar recent a avut loc o grevă a sindicatului din telecomunicații; sindicatul care reprezintă lucrătorii poștali a anunțat că va intra în grevă, cu peste 100 de mii de persoane, pe o perioadă de patru zile, atât luna aceasta, cât și luna viitoare.

În Regatul Unit, oamenii simt tot mai mult că lucrurile nu merg cum trebuie și că guvernul nu a făcut suficient pentru a combate creșterea costului de trai. Oamenii au nevoie de ajutor pentru plata facturilor la energie, în condițiile în care un grup de experți au estimat că anul viitor factura medie la energie ar putea ajunge la 4.200 de lire, ceea ce reprezintă o creștere enormă față de prețul cu care sunt obișnuiți oamenii.

Este un subiect foarte dezbătut în cursa pentru postul de premier. Rishi Sunak a declarat că oamenii vor avea nevoie de ajutor în această iarnă, dar că nu este oportună reducerea taxelor. Pe de altă parte, Liz Truss a spus că ajutoarele reprezintă o metodă laburistă și că reducerea taxelor din prima zi, așa cum intenționează ea, va fi o măsură care va ajuta cetățenii. Economiștii au explicat că reducerea taxelor nu va avea un impact pozitiv asupra celor mai vulnerabile categorii de persoane în această toamnă, cu această criză a costului vieții și a facturilor la energie care vor veni. Companiile consideră că alegerile interne pentru desemnarea unui lider din partea conservatorilor vor dura prea mult, aproape o lună întreagă, există deja un nou prim ministru în funcție. Aceștia spun că nu este suficient timp, iar Boris Johnson a declarat că nu va lua nicio decizie fiscală până când nu va fi numit un succesor în funcția de prim ministru.

Există sentimentul în Marea Britanie, atât în cazul mediului de afaceri, cât și printre sindicate și asociațiile caritabile, că dacă nu se iau suficiente măsuri pentru protejarea nivelului de trai și scăderea inflației, acest lucru care ar putea duce la o situație periculoasă, în care oamenii ar putea ieși în masă pe străzi să protesteze pentru a face guvernul sa înțeleagă, iar Partidul Conservator, care vă rămâne la putere, indiferent de câștigător, să conștientizez că trebuie făcut mult mai mult, a transmis jurnalistul Euronews la Londra, Vincent Mcaviney.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE