Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copiii, învățați să gestioneze banii în luna cadourilor

Educația financiară în școli, adaptată pentru luna cadourilor. Într-o perioadă agitată, cu liste de cumpărături pentru sărbători și vacanțe de sfârșit de an, planificarea bugetului poate fi o adevărată provocare. Fără o strategie și bani puși de o parte, puțini sunt cei care reușesc să bifeze listele fără să mai taie din daruri. Trainerii de educație financiară îi învață pe copii tactici economice, iar prin ei, părinții dobândesc poate, trucuri pentru drămuirea bugetului.

Educația financiară, o lecție importantă în viața unui copil

Acești elevi de clasa a 5-a, aflați la prima întâlnire cu ora de educație financiară sunt învățați să facă diferența între nevoi și dorințe. E prima lecție pe care trebuie să o știm cu toții, spun specialiștii.

Georgeta Lupescu este trainer de educație financiară și recunoaște că primește din ce în ce mai des cereri din partea profesorilor pentru astfel de activități pentru elevi. Copiii de azi sunt adulții de mâine așa că lecția financiară învățată timpuriu este extrem de importantă.

În timpul orelor, cei mici sunt transformați în angajați, antreprenori sau investitori. Valoarea banilor și modul în care aceștia sunt cheltuiți sunt lecții care le vor fi de folos ca viitori adulți. Sofia recunoaște că  are deja economii strânse din banii primiți de la părinți. Spune că a învățat să nu fie cheltuitoare și vrea să strângă de pe acum bani pentru când va fi mai mare.

Sofia, elevă: ”I-aș mai strânge vreo 6 ani așa pentru că o să mă ajute foarte mult. O să fie o sună mare și o să mă ajute foarte mult. I-am strâns de la ziua mea și dacă muncesc îmi dau părinții bani dacă fac unele lucruri și îi ajut.”

Elena Popescu, profesoară: ”Consider că o activitate de educație financiară în luna decembrie, într-o lună a sărbătorilor  în care cu toții suntem concentrați în a oferi cadouri este extrem de benefică astfel încât să înțeleagă ce înseamnă un management eficient la nivelul familiei, cum să cheltuim eficient, cum să învățăm să luăm decizii responsabile.”

Tentațiile de a cheltui sunt la tot pasul

Lista de cumpărături pare a fi secretul cheltuielilor cumpătate, spun specialiștii care ne sfătuiesc să nu mergem la piață înfometați și obosiți, mai ales în această perioadă când tentațiile sunt la tot pasul, inclusiv online.

Georgeta Lupescu, trainer de educație financiară: ”E bine să nu sacrificăm din bugetul de nevoi bugetul de dorințe. Momentele stea apasă foarte greu asupra bugetului, Moș Nicolae, Moș Crăciun, masa de Crăciun, de Revelion, iar toate aceste cheltuieli fac parte din capitolul dorințe, e bine să nu sacrificăm din banii de luna ianuarie, februarie pentru că aceste luni vor veni și vor veni cu cheltuielile aferente care de obicei sunt  mari fiind luni de iarnă, să fim atenți la presiunea emoțională, mesaje de marketing.”

Un studiu bancar recent arată că România este codașă la economii, iar un sfert dintre români nu au 1.000 de lei puși de o parte în caz de urgență. Nu e de mirare așadar că pentru mulți, cumpărăturile de Crăciun vor fi cumpărate în acest an. 

În ceea  ce privește educația financiară la români, același studiu arată că  20% consideră că educația financiară este foarte importantă, 21% spun că educația financiară e importantă, dar nu au timp, iar 28% cred că e prea târziu să se educe financiar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE