Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Continuă protestele în Serbia. Opoziția cere anularea rezultatelor și reluarea alegerilor parlamentare și locale

Câteva sute de persoane care contestă rezultatele alegerilor parlamentare și locale din Serbia au demonstrat din nou în centrul Belgradului, în fața Palatul de Justiție. Oamenii au cerut ca manifestanții reținuți în timpul protestelor violente de acum câteva zile să fie eliberați de poliție.

Poliția sârbă a reținut cel puțin 38 de persoane care au luat parte la un protest împotriva neregulilor pe scară largă semnalate în timpul alegerilor parlamentare și locale. Acestea au fost câștigate de populiștii aflați la guvernare.

Bojan Brkic, jurnalist Euronews: ”Grupul de opoziție ”Serbia împotriva violenței” a organizat proteste încă de la alegerile din 17 decembrie, pe motiv că au avut loc fraude electorale, în special în capitala Belgrad.”

Observatorii internaționali au declarat că votul s-a desfășurat în condiții incorecte

Zorica Isakovic, protestatară: ”Sunt aici pentru că mi-au furat votul. Nu mai putem pleca din cauza furturilor și a mafiei. Președintele Vucic s-a impus peste tot, este insuportabil. Toți tinerii au plecat din țară. Oare voi trăi aici de una singură, fără copii și nepoți, fără nimic?”

Ana Radovic, protestatară: ”Sunt aici sau nu departe de aici din luna mai (momentul protestelor împotriva atacurilor armate din școli n.r.). Știm cu toții ce s-a întâmplat în luna mai. Nu e că mă aștept, dar parcă miroase a libertate.”

Reprezentanții organizației ”Serbia împotriva violenței” au declarat că nu vor recunoaște rezultatele alegerilor și au cerut anularea lor și organizarea unui nou scrutin. Săptămâna trecută, alianța a cerut Uniunii Europene să investigheze rezultatele, după ce observatorii internaționali au declarat că votul s-a desfășurat în condiții incorecte. Partidul Progresist Sârb, care a câștigat alegerile, a negat fraudarea votul și a insistat că scrutinul a fost corect.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE