Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Conferențiar UBB: Lipsa vegetației contribuie semnificativ la creșterea temperaturilor

Încălzirea globală este factorul care duce de la an la an la creșterea temperaturilor. Tibor Hartel, ecolog și conferențiar universitar la Facultatea de Știință și Ingineria Mediului, din cadrul Universității Babeș-Bolyai a demostrat că temperatura diferă în funcție de cât de multă vegetație este în zona unde locuim.

”Modul în care avem în grijă și administrăm vegetația, respectiv vegetația ierboasă, arbuștii și arborii, în zona urbană, poate contribui semnificativ la scăderea sau atenuarea insulelor de căldură, cu peste 20 grade Celsius diferență la nivelul solului, între solul cosit și ars de soare expus direct soarelui, în zonă urbană, și între solul unde sunt arbori și vegetația este necosită, unde, de fapt, temperatura la nivelul solului este de 28-29 grade Celsius, iar în primul caz peste 60 de grade Celsius”, a spus specialistul.

Viul nu se poate refugia

”Acum suntem aproape cu 1,1-1,2 grade peste perioada pre-industrială și mergem accelerat înainte. Din perspectivă ecologică, semnalul de alarmă este acesta: în timp ce oamenii se refugiază și uneori din cauza caniculei și lipsei vegetației instalăm aer condiționat, viul nu poate să se refugieze. Solul nu se poate refugia. Este un ecosistem care este o resursă limitată. Solul în care producem mâncarea va fi o resursă, iar apa, la fel”, a conchis Tibor Hartel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE