Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Timp de ani de zile, Mira Murati a lucrat în culisele OpenAI, supervizând dezvoltarea și livrarea unor produse revoluționare precum ChatGPT și DALL-E. Acum, ea iese în lumina reflectoarelor în calitate de director executiv interimar după plecarea lui Sam Altman.

Mira Murati, în vârstă de 34 de ani, a fost avansată în funcția de conducere a acestei companii după ce consiliul de administrație al OpenAI l-a înlăturat pe Sam Altman, cofondatorul și directorul executiv al companiei. Compania a declarat că Murati are un "set unic de abilități" și că va asigura "o tranziție fără probleme până la găsirea unui director executiv permanent", potrivit The New York Times.

Angajații actuali și foștii angajați au declarat că Murati a lucrat ca șefă de operațiuni a companiei. Ea s-a asigurat că inginerii acesteia au dezvoltat versiuni ale ChatGPT la timp. De asemenea, ea s-a ocupat de relația companiei cu Microsoft, un investitor și partener care a implementat tehnologia OpenAI, și a ajutat la conturarea politicii sale privind Inteligența Artificială la Washington și în Europa.

Mira Murati, născută în Albania, fostă angajată Tesla

Născută în Albania și educată în Canada, Mira Murati este inginer mecanic de formație. Aceasta a construit o mașină de curse hibridă pe când era studentă la Dartmouth College. Ea s-a alăturat OpenAI în 2018, după ce a lucrat la Tesla, unde a jucat un rol-cheie în dezvoltarea automobilului Model X, și la Leap Motion, un start-up care a dezvoltat un sistem de calcul pentru a urmări mișcările mâinilor și ale degetelor.

Mira Murati a declarat că munca sa la Tesla a expus-o la Inteligența Artificială și a inspirat-o să caute un loc de muncă în acest domeniu. OpenAI a angajat-o în funcția de vicepreședinte al A.I. La acea vreme, compania era o organizație non-profit dedicată să se asigure că Inteligența Artificială este în beneficiul întregii umanități. Ulterior, s-a restructurat ca o companie cu scop lucrativ, astfel încât să poată strânge sumele uriașe de bani necesare pentru a construi tehnologiile sale bazate pe Inteligență Artificială.

OpenAI a fost supervizată de un grup de lideri care i-a inclus pe Altman, Greg Brockman, fostul său președinte, și Wojciech Zaremba, un cercetător în domeniul Inteligenței Artificiale de origine poloneză care s-a numărat, de asemenea, printre fondatorii companiei. Murati, care era membră a echipei de conducere, urma să execute deciziile echipei în întreaga companie.

Ea și-a asumat responsabilitatea pentru distribuția generatorului de imagini, DALL-E, și a generatorului de text, ChatGPT, care a atras sute de milioane de utilizatori după introducerea sa anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE